E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5290
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ziņas par papildu atvieglojumiem jāieraksta nodokļa grāmatiņā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2014
Dzintra

Vai tā ir taisnība, ka pensionārs, kurš ir uzsācis darba attiecības, aizejot uz VID, var saņemt atļauju strādāt un viņam piešķir neapliekamo minimumu? Ja tā ir, kas pensionāram būtu jādara, kā viņam rīkoties, un vai minētajā gadījumā var saņemt atlaidi, ja jau divi mēneši darbā nostrādāti? Vai tas arī attiecas, ja pensionārs ir 3.gr. invalīds? Vai kādi citi speciāli dokumenti jāiesniedz darba devējam? Paldies!

A
atbild:
30. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākumu nodokli ietur gan no pensijas, gan no algas. 

Pensiju saņēmējiem, ja pensija ir lielāka par 235 eiro, neapliekamo minimumu (235 eiro mēnesī) piemēro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. 

Strādājošiem pensionāriem darbavietā algu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek no pirmā eiro. 3.grupas invalīdiem ir nodokļa papildu atvieglojums - 120 eiro mēnesī. Ja ir tiesības uz šo atvieglojumu, to piemēro darbavietā. 

Šā gada 1.jūnijā ieviesa elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas. Ziņu sniegšanas un citi pienākumi ir noteikti Ministru kabineta noteikumos „Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa”.  

Tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu jānorāda algas nodokļa grāmatiņā, kas atrodas Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Norādīt datus savā nodokļa grāmatiņā par tiesībām uz nodokļa atvieglojumu par invaliditāti pats nodokļa maksātājs var, izmantojot pieeju šai sistēmai un savai nodokļa grāmatiņai caur savu internetbanku (informācija atrodama VID mājaslapā www.vid.gov.lv). Taču var arī ziņas par tiesībām uz nodokļa atvieglojumu iesniegt VID klātienē jebkurā klientu apkalpošanas centrā. Turklāt cilvēks var izvēlēties, vai grāmatiņā esošo informāciju par invaliditāti sniegt darba devējam.

 Darba devējam ir pieejama darbinieka grāmatiņā iekļautā informācija. Kad nodokļa grāmatiņā ierakstīti dati par nodokļa papildu atvieglojumiem, VID par to informē darba devēju. 

VID no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas saņem informāciju par personām, kurām piešķirta kāda no invaliditātes grupām. Jums invaliditāte piešķirta nesen, tāpēc, ja dodaties uz VID, ieteiktu paņemt līdzi ne tikai personas dokumentu, bet arī invaliditāti apliecinošu dokumentu. Ziņas par invaliditāti VID pārbaudīs. 

Darba devējs (grāmatvedība), pamatojoties uz darba ņēmēja elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā izdarītajām izmaiņām, var veikt taksācijas gada (šā gada) nodokļa pārrēķinu, ja grāmatiņā būs atzīmēts, ka sniedzat darba devējam ziņas par invaliditāti. Ja darbavietā šīs ziņas nesniedzat, nodokļa atvieglojumu varēsiet piemērot, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas