E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5286
Lasīšanai: 2 minūtes

Ilgstoši slimojošam uzteikuma gadījumā svarīgs ir darbnespējas iemesls

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2014
Maira legzdiņa

Labdien. Nevaru atrast likumu jautājumam - vai darbavieta ir tiesīga izbeigt darba attiecības ar cilvēku, kuram slimības lapa ir no 13.08.2013.,kura no jūlija atmaksāta netiek. Slimības lapu turpinām, lai saglabātu darba attiecības (ieteikums no VSSA) un neciestu zaudējumus līdz arodslimības piešķiršanai.

A
atbild:
30. septembrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas 11.punktu darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, ja darbinieks neveic darbu pārejošas darbnespējas dēļ vairāk nekā sešus mēnešus vai 1 gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. Minētajā periodā nedrīkst ieskaitīt darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums vai arodslimība. 

Atbilstoši 109.panta ceturtajai daļai darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku iepriekšminētajā gadījumā līdz darbspēju atgūšanai vai invaliditātes noteikšanai, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība.

Tātad konkrētajā gadījumā, lai atbildētu par darba devēja tiesībām uzteikt darba līgumu, ir jākonstatē darbnespējas iemesls.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas