E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5281
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādsaistības ir parādnieka atbildība

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2014
Daiga

Vai tika ievērots Civilprocesa likuma 594.pants? Mans brālis ir 2.grupas invalīds, un viņa vienīgie ienākumi ir invaliditātes pensija 227.89 EUR, kuru izņem katru mēnesi Imantas A/S „Privatbank” filiālē. Tā kā brālim ir izveidojušās parādsaistības, tiesu izpildītāja ir nobloķējusi viņa kontu un darbības ar bankas karti viņam bija liegta. Augusta mēnesī brālis tika slimnīcā, kur nogulēja veselu mēnesi. Augusta mēneša pensiju varēja izņemt tikai septembra sākumā (pensiju ieskaita 18.datumos). Bet no septembra pensijas tika ieturēts 74.71 EUR par labu tiesu izpildītājiem. Kad vērsāmies ar iesniegumu, lai paskaidro, kādēļ netika ievērots 594.pants, uz ko viņi atbildēja, ka viss ir ievērots. Tad kā pareizi saprast šo pantu? Ja ik mēneša ienākumi ir mazāki par 320 EUR, bet nav paspējis tos izņemt, tad nākošā pensija summējas un likuma aizsardzība nedarbojas? Kā rīkoties tālāk?

A
atbild:
26. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parādniekam ir tiesības uz ikmēneša ienākumiem 320 eiro apmērā. Šādu kārtību paredz CPL 594.pants.

Ja parādnieka kontam ir uzlikts liegums izmantot bankomātu un internetbanku, tad parādniekam ir tiesības vienu reizi mēnesī klātienē bankā sev pienākošos summu saņemt.

Ja kādu iemeslu pēc šī darbība nav veikta – nauda nav izņemta, tad parādsaistību dzēšanai tiek veikts ieturējums un attiecīga summa tiek pārskaitīta uz tiesu izpildītāja kontu Valsts kasē. Tādējādi, atbildot uz Jūsu jautājumu, ir jāsecina, ka tiesu izpildītāja rīcība ir bijusi likumīga. 

Parādniekam ir jāsaprot, ka neviens likums viņu nav atbrīvojis no parādu nomaksas tikai tādēļ, ka tam ir zemi ienākumi. Parādsaistības ir un paliek parādnieka atbildība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas