E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5280
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Attaisnotie izdevumi, ja ziedots sabiedriskai organizācijai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2014
Antons

Sveiki! Pagātnē man bija attiecības ar vienu meiteni, bet pirms 2 gadiem mēs ar viņu šķīrāmies. Kopš tā laika es viņai regulāri sūtu uztura naudu pēc paša vēlēšanās un tagad iedomājos -- vai es drīkstu šo naudu ierakstīt kā ziedojumu pie ienākuma nodokļa atmaksas?

A
atbild:
29. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nē, tas nu gan nav iespējams. Tad jau jebkurš cilvēks, pārskaitot kādam citam naudu uz kontu, varētu norādīt, ka tas ir ziedojums. Un pēc tam no valsts pieprasīt atmaksāt ceturto daļu (24% IIN likme) kā pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitītas summas, kas ziedojuma vai dāvinājuma veidā nodotas Latvijas Republikā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu, un budžeta iestādēm.

Turklāt ziedojumi un dāvinājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos, apdrošināšanas prēmiju maksājumi un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas kopā nedrīkst pārsniegt 20 procentus no nodokļa maksātāja apliekamā ienākuma lieluma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas