E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5271
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērnu interešu aizsardzībai ir tiesības pārbaudīt bērnu dzīves apstākļus

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2014
Ilze

Labdien! Mans jautājums šāds, vai Sociālā dienesta darbinieki, Bāriņtiesa, Valsts Policijas darbinieki drīkst ierasties pie manis uz apsekošanu, ja man vairāk kā gadu ir beidzies trūcīgā statuss, tikai uz kaut kādu vecu tenkuvāceļu tenku pamata? Mēs ar vīru alkoholu nelietojam, apkārt nestaigājam, bērnus nesitam, bērni ir tīri un apkopti. Kas skaitās pietiekama pārtika bērniem, ja es veikalā no rīta biju par pārtiku samaksājusi 38eiro? Vai Bāriņtiesa drīkst UZSPIEST man kārtot trūcīgā statusu? Es uzskatu, ka mums nav jāstājas sociālā uzskaitē, jo mēs varam paši iztikt ar to, kas mums ir, jo, ja stāšos sociālajā uzskaitē, tad manai ģimenei dzīves pašiem nebūs, jo Sociālais dienests tad koriģēs, kā mums dzīvot, kur kopējos ģimenes ienākumus tērēt. Iesakiet, kādas ir mūsu tiesības? Cik esmu sazinājusies ar cilvēkiem, kas agrāk ir bijuši sociālo darbinieku palīgi, viņi pasaka, ka tā APSEKOŠANA ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums, kā arī Bāriņtiesai nav tiesību mums PAVĒLĒT stāties sociālajā uzskaitē ar varu un draudēt ar bērnu atņemšanu,un ja ik pa divām nedēļām mēs neejam atskaitīties pie viņiem, kas mūsu dzīvē, ģimenē notiek, cik, kur, ko esam tērējuši un pirkuši.

A
atbild:
29. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Katrai no Jūsu nosauktajām iestādēm ir gan pilnvaras, gan pienākumi, kuri tām ir jāievēro un jāpilda. Piemēram, bāriņtiesai Bāriņtiesu likums nosaka tiesības pārbaudīt bērna vai aizgādnībā esošās personas dzīves apstākļus; pienākumu sadarboties ar ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, veselības aprūpes un izglītības iestādēm, sociālajiem dienestiem, policijas iestādēm, Valsts probācijas dienestu un tiesu izpildītājiem, lai nodrošinātu bērna vai aizgādnībā esošās personas tiesību un interešu aizstāvību. 

Iespējams, kāds ir vērsies kādā no Jūsu nosauktajām iestādēm rakstveidā, sniedzot informāciju par Jūsu ģimeni, tādēļ iestāžu amatpersonām vai darbiniekiem ir pienākums un attiecīgos normatīvajos dokumentos noteiktas pilnvaru robežas veikt apsekošanu. 

Veiktās apsekošanas rezultāti tiek fiksēti dokumentā. Balstoties uz to, dienestiem ir pienākums informēt Jūs par rezultātiem un izteikt ieteikumus novērotās situācijas uzlabošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 96 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas