E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5231
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Atteikumam jābūt noformētam kā administratīvajam aktam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2014
Liene

Sakiet, lūdzu, ar kādām tiesībām dzimtsarakstu nodaļa var ignorēt tiesas atzinumu un piešķirt bērnam bijušā vīra uzvārdu? Citēšu no sprieduma - Tiesa atzīst par pierādītu, ka Lienes T. gaidāmā bērna tēvs nav pieteicējs Nikolajs T. Ja pēc laulības šķiršanas man tika piešķirts pirmslaulību uzvārds? Nu jau bērnam ir 3 gadi, bet mēs nekādi nevaram tikt pie bērna īstā uzvārda, jo Dobeles dzimtsarakstu nodaļa visus mūsu iesniegumus ir ignorējusi, atsaucoties uz Civillikuma 146.pantu, bet ir jau arī vēl 159.pants un citi. Ko darīt?

A
atbild:
23. septembrī, 2014
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Šajā gadījumā tiešām grūti spriest par dzimtsarakstu nodaļas atteikuma iemesliem. Saskaņā ar Civillikuma 151.pantu bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas lietā prasība apmierināta, nebūtu iemesla bērnam atstāt tādas personas uzvārdu, kura nav tēvs.

Taču objektīvi vērtēt konkrētās lietas apstākļus būtu iespējams, iepazīstoties gan ar atteikumu, gan arī ar tiesas spriedumu civillietā. Jebkurā gadījumā dzimtsarakstu nodaļas atteikumam jābūt noformētam kā administratīvajam aktam, kuru var pārsūdzēt administratīvā procesa kārtībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas