E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5229
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja pēc 1.oktobra piedzims otrs bērns, vecāku pabalstu aprēķinās lielākajā apmērā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2014
Luiza

Labdien. Mani interesē jautājums, tā kā no 2014.gada 1.oktobra mainīsies pabalstu piešķiršanas kārtība maternitātes un bērna kopšanas pabalstos, kā rēķinās pabalstu, ja, esot pirmā bērna kopšanas atvaļinājumā (kuram pabalsta izmaksas tika piešķiras līdz 2014.gada 1.oktobrim un turpināsies pēc 2014.gada 1.oktobra aprēķinātā apmērā - 70% no apdrošināsanas iemaksas) vai līdz bērna 2 gadu vecumam, piedzims nākošais bērniņš? Iepriekšējos gados pabalsta apmērs palika iepriekšējais.

A
atbild:
26. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Vecākiem, kuri vecāku pabalstu pieprasīs piešķirt, sākot no 1.oktobra, būs jāizvēlas pabalsta saņemšanas ilgums (vai vēlas saņemt šo pabalstu līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam). No tā būs atkarīgs, kā rēķinās pabalstu.

  • Ja izvēlēsies saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecumam, tas būs 60% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
  • Ja izvēlēsies saņemt pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tas būs 43,75% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

LV portāla skaidrojumā  „No 1.oktobra māmiņalgas jeb vecāku pabalsta saņemšanai jauna kārtība” Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka ir paskaidrojusi arī situāciju, par kuru arī Jūs jautātat. Proti, pēc 1.oktobra spēkā paliek nosacījums, ja, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā - kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam (izvēlētā izmaksas ilguma procentuālajam lielumam), kas būs noteikts jaundzimušā bērna kopšanai.

Respektīvi, lai piešķirtu vecāku pabalstu lielākajā apmērā, to aprēķinās no jauna un salīdzinās ar vecāku pabalsta apmēru, kāds tam pašam vecākam bija piešķirts par iepriekšējā mazuļa kopšanu, šo pabalstu attiecīgi pārrēķinot atbilstoši veiktajai izvēlei – 60% apmērā (līdz bērna 1 gada vecumam) vai 43,75% apmērā (līdz bērna 1,5 gadu vecumam) no vidējās iemaksu algas, no kuras pabalsts tika aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu.

Ja sieviete atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un gaida nākamo bērniņu, viņai ir tiesības uz maternitātes pabalstu. Tā piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība nav mainīta.

Informācija par pabalstu aprēķināšanas nosacījumiem savā konkrētajā situācijā Jums jānoskaidro VSAA nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas