E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5228
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja īpašnieks nepiekrīt, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2014
Liene

Likums nosaka izīrētāja pienākumus. Kā piespiest tos pildīt? Paldies par Jūsu atbildi, bet es nesaņēmu pilnu atbildi uz manu jautājumu. Par izīrētāja pienākumiem (40.pantu) esmu iepazinusies, bet biju pāris gadus atpakaļ lasījusi likumu, kurā bija teikts, ka namīpašniekam ir jāatmaksā ieguldītā nauda logu nomainīšanā, ja ir atzinums par logu nolietojumu, līdz ar ko logi vairs nepilda savas funkcijas. Kur griezties, lai šādu atzinumu saņemtu? Jūs norādāt, ka var dzīvokli izīrēt pie cita namsaimnieka, bet kur ir teikts, ka viņš būs godīgs un nesavtīgs izīrētājs? Kā arī biju neapdomīga un esošajam namsaimniekam samaksāju pāris tūkstošus latus par 99 gadu īres tiesībām bez čekiem vai atzīmēm, noticot viņa solījumiem, no kuriem viņš tagad pilnīgi atsakās. Iesakiet varbūt kompetentu juristu, pie kura varētu griezties konsultāciju gadījumā, jo doma ir griezties tiesā ar prasību par kompensāciju. Paldies!

A
atbild:
29. septembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ēku tehnisko apsekošanu veic saskaņā ar Latvijas būvnormatīvu LBN 405-01 „Būvju tehniskā apsekošana”. To par samaksu uz līguma pamata veic sertificēti būvniecības speciālisti. Tehniskos apsekojumus pirms mājas remonta vai renovācijas parasti pasūta mājas pārvaldnieks vai īpašnieks (piemēram, pašvaldība). Iespējams, pie šāda sertificēta būvniecības speciālista varat pasūtīt tikai atzinumu par logu tehnisko stāvokli. 

Taču LV portāla aptaujātie juristi informēja, ka mājas īpašnieks arī šādu atzinumu var neņemt vērā un nepiekrist īres maksas atlaišanai, lai atlīdzinātu Jums par logu nomaiņu iztērēto naudu. Tad vienīgais ceļš ir vērsties ar prasību tiesā. Īpaša normatīvā akta (izņemot jau minēto likumu „Par dzīvojamo telpu īri”), kā ēkas īpašnieku var piespiest atlīdzināt īrnieka par remontu iztērētos finanšu līdzekļus, nav.

Par īres tiesībām samaksāto naudu pierādīt būs ļoti grūti, ja par to nav rakstiski noslēgta (un, vēlams, pie notāra apstiprināta) līguma. Pirms vērsties tiesā par jebkādu kompensāciju piedzīšanu, Jums būtu ieteicama jurista konsultācija.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) mājaslapā ir atrodams zvērinātu advokātu saraksts. LZAP arī varat uzzināt, kurš no advokātiem ir specializējies civillietās, kas saistītas ar mantiskiem strīdiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas