E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5226
Lasīšanai: 3 minūtes

Par uzturlīdzekļu parāda atgūšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2014
Solveiga

2012.gada tiesas lēmumā tiek piespriesti uzturlīdzekļi no bērna tēva 30% no minimālās mēnešalgas. Uzturlīdzekļu Garantijas fonds man bērna uzturēšanai izmaksā 78,26 eiro. Kad un kā es varu iegūt starpību, jo tie nav 30% no min. mēneša algas. Vai tiesas spriedumam nav nozīmes?

A
atbild:
19. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēva vietā uzturlīdzekļus sāk izmaksāt Uzturlīdzekļu garantiju fonds (UGF), bērna tēvam krājas uzturlīdzekļu parāds pret valsti (UGF). Šādam parādam nav noilguma. Lai atgūtu no UGF izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus, piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka kustamo un nekustamo īpašumu un ienākumiem visas dzīves garumā. 

Arī uzturlīdzekļu parāds, kas izveidojies līdz brīdim, no kura uzturlīdzekļu izmaksu sāk veikt  UGF administrācija, un starpība, kas veidojas starp tiesas nolēmumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru un no UGF izmaksāto uzturlīdzekļu apmēru nekur nepazūd, taču neviens parādnieka vietā uzkrājušos parādu nemaksās un šo starpību Jūsu labā piedzen tiesu izpildītājs no parādnieka, tiklīdz tas ir iespējams. Diemžēl realitātē parādniekiem visbiežāk nav īpašuma vai oficiālu ienākumu, no kuriem piedzīt uzturlīdzekļus, un nākas gaidīt līdz laikam, kad parādnieks sāk saņemt vecuma pensiju. 

Papildu informējam, ka, sākot ar 2015.gadu, ir atcelts ierobežojums no UGF izmaksājamajam uzturlīdzekļu apmēram. Līdz ar to no 2015.gada uzturlīdzekļi arī no UGF tiks izmaksāti tādā apmērā, kādu saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punktu katram vecākam ir pienākums katru mēnesi nodrošināt katram savam bērnam:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam;
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas