E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5225
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par kapitāla pieauguma nodokli

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2014
kalvis vāvere

Kādi nodokļi ir jāmaksā, pārdodot jaunbūvi, kuras būvatļauja ir izsniegta 2008.gadā? Zemes grāmatā ir ierakstīta tikai zeme no 2005.gada. No 2013.gada jūlija tā ir deklarētā dzīvesvieta. Īpašumā ir arī dzīvoklis.

A
atbild:
22. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir ar nodokli apliekams ienākums kā ienākums no kapitāla pieauguma, izņemot - ar nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas (pārdošanas) cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā.

Savukārt nekustamā īpašuma iegādes vērtību apliecina ar dokumentāri pierādāmiem izdevumiem, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegādi. Jūsu gadījumā tā varētu būt zemes pirkuma līgumā noteiktā vērtība.

Mājas būvniecībā veiktos ieguldījumus – izdevumus par būvmateriālu iegādi, kā arī būvniecības darbu veikšanu konkrētajā nekustamajā īpašumā – ir jāapliecina ar maksājuma dokumentiem, piemēram, kvītīm, čekiem, maksājuma uzdevumiem, konta izrakstu, interneta bankas maksājuma uzdevumu.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu (valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā un citi līdzīgi izdevumi).

Nodokļa likme kapitāla pieaugumam ir 15 procenti.

Kapitāla pieauguma nodokļa maksāšanas nosacījumus savā konkrētajā situācijā, sniedzot visu likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanai nepieciešamo informāciju, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā (jebkurā klientu apkalpošanas centrā). Informatīvai tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas