E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5220
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ekonomika

Zemes izslēgšana no līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2014
Dace

Labdien, vai pašvaldībai ir tiesības izslēgt zemi no kompensējamo zemju fonda ar pamatojumu, ka tā nepieciešama pašvaldības funkciju veikšanai, un tad šo zemes gabalu iekļaut maiņas zemju fondā? Un kas tiek plānots darīt pēc zemes reformas ar neizmantotajiem kompensējamo zemju fonda zemes gabaliem?

A
atbild:
29. septembrī, 2014
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Latvijas Pašvaldību savienībā sniedz vispārēju komentāru, ka precīzu atbildi iespējams sniegt, zinot konkrēto situāciju un tās nianses.

Saskaņā ar MK 2008.gada 19.maija noteikumu Nr.352 “Līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda izveidošanas kārtība, kā arī kārtība, kādā aprēķina bijušā zemes īpašuma vērtību, kāda tā bija 1940. gada 21. jūlijā, un kārtība, kādā tiek piešķirta līdzvērtīga zeme bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem” 11.2.2.apakšpunktu zemesgabalu no fonda izslēdz ar motivētu pilsētas (novada) domes lēmumu, ja fondā iekļautais zemesgabals nepieciešams valsts vai pašvaldības funkciju īstenošanai.

Savukārt saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 16.panta ceturto daļu valsts vai pašvaldība var izveidot neapbūvētu zemesgabalu apmaiņas fondu, kurā ieskaita attiecīgi valstij vai pašvaldībai piederošus neapbūvētus zemesgabalus.

Situācija, kad zemi izslēdz no līdzvērtīgas zemes kompensācijas fonda un iekļauj neapbūvētu zemesgabalu apmaiņas fondā, varētu rasties, piemēram, gadījumos, kad zemesgabals nepieciešams valsts pārvaldes funkciju veikšanai, un tāpēc tiks mainīts pret citai personai piederošu nekustamo īpašumu saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu, vai konkrētais zemesgabals nepieciešams valsts pārvaldes funkciju veikšanai un tāpēc tiks nodots bez atlīdzības, piemēram, valsts īpašumā.

Pēc zemes reformas neizmantotos kompensējamos zemju fonda zemesgabalus plānots izmantot zemju konsolidācijai, atsavināšanai, nodošanai nomā vai citādai izmantošanai, kas būs nepieciešama konkrētajos apstākļos un situācijā. ​

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas