E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5215
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2014
Ilze

Labdien! Mans jautājums ir šāds, esmu precējusies ar vīru, kam no pirmās laulības ir divi bērni, dēls -18g.v un meita 16.g.v, 2000.gadā vīram tika šķirta 1.laulība, kur viņam piespriests maksāt bijušai sievai alimentus, 2006.g. viņš Uzturlīdzekļu fondam samaksāja vairāk kā 2500ls, bet šodien atnāca vīram no Uztura fonda, ka kopējais parāds kopš 2004.g. 30.aprīļa viņam ir jāmaksā ap 8500eur. Man jautājums – kur palika tie 2500ls jeb 3557.18eur? Sanāk tā, ka vīrs strādā uz minimālo algu un viņš maksā uztura fondam parādu, bet mūsu 3bērni un es sieva, kura gaida 4.bērniņu, lai dzīvojam badā? Kur loģika? To tiesu izpildītāju no Ventspils ar nevar dabūt rokā! Ko mums darīt?

A
atbild:
17. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Loģika ir likumā noteiktajā pamatprincipā - uzturlīdzekļu parādam nav noilguma. Jūsu aprakstītā situācija apliecina, ka Jūsu vīra vieglprātīgā attieksme pret nopietnām lietām ir radījusi nepatīkamas ilgtermiņa sekas. 

No apraksta gan ir grūti saprast, par kuru laiku Jūsu vīrs uzturlīdzekļus saviem bērniem ir maksājis un par kuru laiku nav, tādēļ izveidojies parāds. Tāpat nav skaidrs, kam nauda, pēc Jūsu teiktā, vairāk nekā 2500 Ls apmērā ir samaksāta 2006.gadā. 

Ja ir saņemts tiesu izpildītāja paziņojums par parādu piedziņu Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) labā, tad tas nozīmē, ka Jūsu vīrs ir parādā valstij, kas viņa vietā ir maksājusi abiem bērniem uzturlīdzekļus, jo Jūsu vīram šajā laikā nav bijis legālu ienākumu un viņš savus bērnus nav finansiāli atbalstījis.

Tas, ka Jūsu vīram šobrīd ir minimāli ienākumi un Jūsu ģimenē ir citi bērni vai nākotnē dzims vēl kādi bērni, nekādi neietekmē pret valsti izveidotā parāda nomaksu. Civilprocesa likums ļoti bargi vēršas pret personām, kas ir parādā valstij uzturlīdzekļu lietā: CPL 594.pants nosaka, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem veic ieturējumus līdz parāda dzēšanai uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā — saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas