E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5214
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Visticamāk, būs jādibina ceļa servitūts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2014
Druvis

Labdien. Esmu nopircis īpašumu bez servitūta ceļa. Respektīvi, ceļš kā tāds pastāv, bet izrādās, ka kaimiņš ir nopircis manam īpašumam blakus esošo zemi ar visu ceļu un tagad tas vairs neskaitās ceļš, bet, piemēram, pļava. Ceļu joprojām var redzēt googlē no kosmosa. Iepriekšējais saimnieks var apliecināt, ka ceļu ir remontējis par saviem līdzekļiem. Iepriekšējā zemesgrāmatā nav minēts, ka pastāv tāds apgrūtinājums, ka nav piebraucamā ceļa. Sakiet, lūdzu, kāds ir risinājums?

A
atbild:
26. septembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jums šajā jautājumā vajadzētu jurista konsultāciju. Svarīgi ir tas, no kā kaimiņš nopirka zemi ar visu ceļu. Ja to pārdeva iepriekšējais zemes īpašnieks, no kura Jūs iegādājāties otru daļu zemes un māju, tad, protams, ceļa servitūta tur nevar būt. Bet robežu plānā varētu būt iezīmēts apgrūtinājums – ceļš.

Tomēr šķiet, ka Jums nāksies gādāt par ceļa servitūta nodibināšanu. Ja ceļš reāli pastāv un pašreizējais zemes īpašnieks neliedz to izmantot, tad vienoties par līguma noslēgšanu un ceļa servitūta reģistrēšanu, iespējams, nevajadzētu būt īpašu grūtību.

Likuma „Par autoceļiem” 6.1pants „Ceļa servitūts” nosaka:„(1) Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna.

(2) Servitūtu nodibina Civillikumā (CL) noteiktajā kārtībā. Strīdus sakarā ar servitūta nodibināšanu izskata tiesa.”

Civillikuma 1231.pants nosaka: servitūtus nodibina 1) ar likumu; 2) ar tiesas spriedumu; 3) ar līgumu vai testamentu.

Jūsu gadījumā ceļa servitūts acīmredzot būtu jānodibina ar līgumu. Par to, kā tas darāms, izsmeļoša informācija ir pievienotajā e-konsultācijā „Par ceļa servitūta nodibināšanu”.

Ja vienošanos neizdodas panākt, Jums jāvēršas tiesā ar prasību par servitūta nodibināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas