E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5203
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Jāskatās, kas rakstīts tiesas spriedumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2014
Arturs

Ar tiesas spriedumu 2007.gadā tika noteikti alimenti 50 euro. Katra vecāka pienākums ir 2014.gadā katru mēnesi nodrošināt minimālos uzturlīdzekļus katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, t.i., 96 eiro. Jautājums: Vai tagad ir jāmaksā starpība starp tiesas noteikto alimentu summu 71,14 euro un valsts noteikto minimālo uzturlīdzekļu 2014.gadā 96 euro un 2013.gadā 85,37 euro?

A
atbild:
19. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Vispirms uzmanīgi jāizlasa, kas tieši rakstīts tiesas sprieduma rezolutīvajā daļā. Ja tiesa lēmusi, ka uzturlīdzekļi jāmaksā ne mazāk par 30% apmēru no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas mēnesī, kas 2007.gadā bija 50 lati (71,14 eiro), tad veidojas uzturlīdzekļu parāds, jo laika gaitā minimālās algas apmērs ir pieaudzis. Taču, ja tiesas spriedumā noteikts maksāt konkrētu summu, nevis procentus no minimālās algas, un noteiktā summa arī tika maksāta, parāds izveidojies nav.  

Neskatoties uz to, katram no vecākiem ir pienākums nodrošināt savam bērnam valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, un, ja no brīva prāta tos nemaksā, uzturlīdzekļu prasītājam ir tiesības sniegt jaunu prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas