E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5197
Lasīšanai: 2 minūtes

Priekšnoteikumi bērna uzvārda maiņai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2014
Alena

Labdien! Ar bērna tēvu neesam precēti un šobrīd nedzīvojam kopā. Vēlos mainīt meitai uzvārdu uz savu, nevis bijušā civilvīra. Vai ir nepieciešama viņa piekrišana? Bērnam ir 9 mēneši. Paldies.

A
atbild:
19. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

 Kādi ir priekšnoteikumi, lai varētu nomainīt uzvārdu bērnam, noteic Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumi Nr.761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem".


Šo noteikumu 134.7.punkts paredz, ka bērnam uzvārdu var mainīt, ja vecāki slēdz laulības vai to šķir vai arī viens no vecākiem slēdz laulības. Savukārt 134.8.punktā teikts, ka bērna uzvārdu ir iespējams mainīt gadījumā, ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi un vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību. Lai mainītu minētajos gadījumos bērna uzvārdu, nepieciešama vecāku, tātad arī bērna tēva, piekrišana. To paredz MK noteikumu 135.punkts.


Lai nomainītu bērnam uzvārdu, ja viens no bērna vecākiem nav devis piekrišanu, ir jābūt kādiem īpašiem apstākļiem, kāpēc otra vecāka viedoklis nav ņemams vērā. Piemēram, ja viens no vecākiem ir notiesāts par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu (Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 4.panta trešā daļa) vai ja vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības (MK noteikumu 134 9.punkts), vai ziņas par vienu no vecākiem tiek svītrotas (MK noteikumu 134 10.punkts).


Sīkāku izklāstu par uzvārda maiņu bērnam var lasīt LV portāla publikācijās „Vārda un uzvārda maiņa bērnam” un „Uzvārda maiņa bērnam, ja viens no vecākiem nepiekrīt”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas