E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5196
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par ūdens skaitītāja pretvārsta uzstādīšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2014
Maris

Sveiki. Jautājums, vai obligāti pie aukstā ūdens skaitītāja nepieciešams pretvārsts. Skaitītāja modelis: http://www.akvedukts.lv/userfiles/image/Informacija/TI/TI_997109.pdf  Izlasīju likumu un mani secinājumi: MK noteikumos Nr.664 noteikts, ka ražotājs norāda, vai skaitītājs paredzēts pretplūsmas mērījumiem, un skaitītājiem, kuri nav paredzēti pretplūsmas mērīšanai, jānodrošina pretplūsmas aizturēšana vai jāiztur gadījuma rakstura pretplūsma bez jebkādiem bojājumiem vai metroloģisko īpašību izmaiņām. Sazinoties ar zenner skaitītāju ražotāja pārstāvjiem Latvijā (telefoniski) uzņēmumu SIA "SANO", saņēmu apstiprinājumu, ka ražotājs nav noteicis obligātu prasību par pretvārsta nepieciešamību. http://www.sanobaltic.com/images/File/Zenner.pdf No Likuma: 4. Piemērotība: 4.1. ja marķējumā nav skaidri norādīts citādi, ūdens patēriņa skaitītājs darbojas neatkarīgi no tā, kādā stāvoklī tas uzstādīts; 4.2. pretplūsmas mērīšana: 4.2.1. ražotājs norāda, vai skaitītājs ir paredzēts pretplūsmas mērījumiem. Šajā gadījumā pretplūsmas ūdens tilpumu atskaita no kopējā tilpuma vai to reģistrē atsevišķi; 4.2.2. ūdens plūsmas mērījumu maksimāli pieļaujamā kļūda ir vienāda abos plūsmas virzienos; 4.2.3. ūdens patēriņa skaitītājiem, kuri nav paredzēti pretplūsmas mērīšanai, jānodrošina pretplūsmas aizturēšana vai jāiztur gadījuma rakstura pretplūsma bez jebkādiem bojājumiem vai metroloģisko īpašību izmaiņām. 5. Tilpumu norāda kubikmetros. Tātad vai uzstādot 2 skaitītāju aukstajam ūdenim, pašvaldības ūdens apgādes sistēmai (pēc skaitītāja datiem tiek aprēķināts patērētā ūdens daudzums ciematam), obligāti uzstādāms arī pretvārsts?

A
atbild:
16. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
SIA "Valmieras ūdens"
Nauris Kalniņš, ūdenssaimniecības speciālists

Jūsu aprakstīto situāciju komentēt un atbildi uz jautājumu lūdzām sniegt ūdenssaimniecības speciālistiem no SIA „Valmieras Ūdens”. Attīstības daļas vadītājs Nauris Kalniņš skaidro:

„Parasti skaitītāja uzstādīšanas kārtība ir noteikta pakalpojumu sniedzēja (pārsvarā tie ir ūdenssaimniecības uzņēmumi) noteikumos vai konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos, vai arī noslēgtajā līgumā par skaitītāju uzstādīšanu un tehniskā projekta dokumentācijā.

Aprakstītā situācija ļauj spriest, ka šī vairāk ir nevis skaitītāju ražotāja, bet ūdensapgādes pakalpojumu sniedzēja prasība.

MK noteikumos Nr.664 „Noteikumi par metroloģiskajām prasībām ūdens patēriņa skaitītājiem” ir norādīts, ka skaitītājam jāaiztur gadījuma rakstura pretplūsma. Praktiski tas nozīmē, ka ūdenssaimniecības uzņēmumu vai namu apsaimniekotāju prasība pēc pretvārstu uzstādīšanas nozīmē gan iespējami precīzākas uzskaites nodrošināšanu un izvairīšanos no krāpnieciskiem mēģinājumiem ūdens patēriņa neuzskaitīšanā, gan drošības nolūkos, lai avāriju vai remontdarbu laikā konkrētā objekta iekšējos tīklos (pie nosacījuma, kad patērētājs nav uz vietas un nav iespējams noslēgt ūdensapgādes sistēmu) esošais ūdens neizplūstu no sistēmas, uzskaites mezglā uzstādot pretvārstu, tiek nodrošināta gadījuma rakstura pretplūsmas apturēšana.

Izrietoši no iepriekšminētā ūdens skaitītājam pretvārsts ir jāuzstāda.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas