E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5194
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokli no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2014
Jānis

Labdien! Lasu likumus un nesaprotu līdz galam. Tikko mantoju dzīvokli. Vēlos pārdot uzreiz, jo vēlos pirkt savai ģimenei piemērotāku dzīvoki. Nesaprotu, kāda būs summa, kas jānomaksā nodoklī no pārdošanas. Kadastrālā vērtība ir 29 000 euro, pārdot plānoju 30 000 euro. Nav vienīgais īpašums, ir vēl garāža kooperatīvā. Tad man no 30 000 jāmaksā 4500 (jeb 15%)? Paldies.

A
atbild:
22. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir ar nodokli apliekams ienākums kā ienākums no kapitāla pieauguma. Likme ir 15% no starpības, kāda veidojas starp pārdošanas un iegādes vērtību; ja šāda starpība veidojas. 

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas (pārdošanas) cenas atņemot iegādes vērtību.

Ja nekustamais īpašums mantots, tad par iegūšanas (iegādes) vērtību uzskata mantojuma masā norādīto vērtību. Ja mantojuma masā vērtība nav norādīta, tad iegādes vērtība ir kadastrālā vērtība mantošanas (iegūšanas) gadā. 

Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi. 

Likums vispārējā gadījumā nosaka: ar nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese.

Ja nekustamais īpašums ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskatāms, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums. 

Ir vēl daži gadījumi, kad ienākums netiek aplikts ar nodokli.

Nodokļa maksāšanas jautājumus, izklāstot visu nepieciešamo informāciju par konkrēto situāciju, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas