E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5187
Lasīšanai: 6 minūtes

Par sociālo palīdzību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2014
marite

Labdien. Man ir 2 bērni, tēvs nerūpējas par bērniem, neesmu šai pilsētā ar bērniem pierakstīta, kur tagad dzīvoju, pieraksts ir iepriekšējā mana dzīvesvieta. Vai ir iespējams kaut ko uzsākt un kur griezties vislabāk, jo nezinu neko, ko var iesākt? Paldies.

A
atbild:
22. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja Jums nepieciešama sociālā palīdzība, tad jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā

Dzīvesvietas deklarēšanas kārtību Latvijā regulē Dzīvesvietas deklarēšanas likums. Likums noteic, ka ikvienam cilvēkam ir pienākums deklarēt savu dzīvesvietu Latvijā. Šā likuma 6.pantā ir konkrētāk uzskaitīts, kam ir pienākums deklarēt savu dzīvesvietu. 

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības, tas ir vajadzīgs, lai cilvēks nepieciešamības gadījumā būtu sasniedzams valsts un pašvaldības institūcijām. Cilvēkam ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja viņam pieder šis īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Tas nozīmē, ka, ja ģimene dzīvo īrētā dzīvoklī uz īres tiesību pamata un ja to var apliecināt ar abpusēji parakstītu īres līgumu starp ģimeni un dzīvokļa saimnieku, ir tiesisks pamats deklarēties šajā dzīvesvietā saskaņā ar likumu, kurš nosaka, ka pēc dzīvesvietas maiņas attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā vietā, iesniegt šīs ziņas dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. 

Dzīvesvietu deklarēt (bez maksas) var portālā www.latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu „Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana”. 

Pēc tam kad ģimene deklarējusi savu dzīvesvietu atbilstoši savai faktiskai dzīvesvietai, tai ir tiesības vērsties pašvaldības sociālajā dienestā atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai pie sociālā darbinieka pēc sociālās palīdzības, jo saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9.panta pirmajā daļā noteikto pašvaldībai, kuras teritorijā cilvēks reģistrējis savu pamatdzīvesvietu, ir pienākums nodrošināt iespēju saņemt tā vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību. 

Ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam nosaka pašvaldības sociālais dienests atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā un Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu” noteiktajam. 

Saskaņā ar šiem MK noteikumiem Nr.299 sociālajā dienestā izvērtē ģimenes (personas) ienākumus par pēdējiem pilniem trim kalendāra mēnešiem. No 2014.gada 1.janvāra, ja ģimenes (personas) vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro, tad ģimenes materiālais stāvoklis atbilst trūcīgās ģimenes statusa saņemšanai. 

MK noteikumu Nr.299 18.punktā noteikts, ka, ja deklarācijas iesniegšanas brīdī personai nav ienākumu, bet iepriekš tie bijuši mazāki par minimālo darba algu (minimālā mēneša darba alga no 2014.gada 1.janvāra - tie ir 320 eiro), tad šos ienākumus neņem vērā. 

Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.pantā noteiktajam, pašvaldība no pamatbudžeta izmaksā sociālās palīdzības pabalstus. 

Pabalstu garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa nodrošināšanai aprēķina un piešķir par trūcīgām atzītām ģimenēm (personām) par periodu, uz kuru noteikta atbilstība trūcīgas ģimenes (personas) statusam. 

Trūcīgas ģimenes (personas) statusu nosaka uz laiku no trim līdz sešiem mēnešiem. 

No 2013.gada 1.janvāra Ministru kabineta noteiktais GMI līmenis ir 49,80 eiro cilvēkam mēnesī. Pašvaldība saistošajos noteikumos var noteikt augstāku GMI līmeni dažādām iedzīvotāju grupām, īpaši visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām – bērniem, vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem. 

Dzīvokļa pabalstu pašvaldība piešķir par trūcīgām un/vai maznodrošinātām atzītām ģimenēm (personām). Tā apmēru, izmaksas kārtību un kritērijus saskaņā ar kuriem iedzīvotāji ir tiesīgi saņemt šo pabalstu, pašvaldības paredz saistošajos noteikumos. 

Pašvaldība, neizvērtējot ienākumus, var piešķirt vienreizēju pabalstu ārkārtas situācijā, ja persona nonākusi ārkārtas situācijā iepriekš neparedzamu apstākļu dēļ un nespēj nodrošināt savas un ģimenes locekļu pamatvajadzības. 

Savukārt, ja ar bērna tēvu nav iespējams vienoties, kā viņš sniegs savu palīdzību bērna uzturēšanā, jautājums jāizšķir tiesā. Tātad Jums jāsniedz tiesā prasība par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva. Ja parādnieks uzturlīdzekļus nemaksās arī piespiedu kārtā, varēsiet lūgt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā Jums izmaksāt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. 

Vairāk informācijas par uzturlīdzekļu apmēru un piedziņu lasiet LV portāla skaidrojumā „Uzzini vienkopus par tēmu uzturlīdzekļi jeb alimenti bērnam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas