E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5185
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu apmērs ir individuāls vai tiesas noteikts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2014
valerijs

Labdien. Vēlētos saņemt atbildi uz šādu jautājumu. Es dzīvoju UK, bet bērna māte LV, maksāju viņai katru mēnesi 100 eiro. Pēc diviem gadiem viņa paziņoja, ka iesūdzēs mani tiesā uz alimentiem, jo es it kā nemaksāju, bet man ir bankas pārskaitījuma kvītis, varbūt ne visas. Manā jaunajā ģimenē ir 3 bērni. Pasakiet, ko es varētu sagaidīt no šā tiesas procesa un vai man ir jāmaksā vairāk? Paldies.

A
atbild:
15. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam ir individuāls. Par to vecāki vai nu vienojas un savas apņemšanās pilda, vai uzturlīdzekļi tiek piedzīti tiesas ceļā. Labprātīga vienošanās, kas izslēdz interpretācijas un konfliktus, ir iespējama, to noslēdzot rakstveidā vai pie notāra. 

Latvijā īpašā dokumentā MK noteikumos  Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” ir noteikts arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Proti, tā ir summa, kāda katram vecākam savam bērnam ik mēnesi ir jādod obligāti. Šis apmērs ir saistīts ar bērna vecumu un patlaban esošo minimālo algu Latvijā.

Izrietoši no tā katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt minimālos uzturlīdzekļus katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, t.i., 80 eiro.

Katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, t.i., 96 eiro.

Fakts, ka Jums ir cita ģimene un citi bērni nekādā mērā nav saistāms ar kādiem atvieglojumiem attiecībā uz uzturlīdzekļu maksāšanu bērnam, ar ko kopā nedzīvojat.

Ja bērna māte iesniegs tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, tad tiesa lems par uzturlīdzekļu apmēru atbilstoši iesniegtajiem apliecinājumiem par bērna vajadzību nepieciešamību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas