E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5174
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par sociālajām iemaksām no autoratlīdzības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2014
Ieva M

Labdien, saņemu gan darba algu (virs minimālās) + autoratlīdzību. Teiksim autoratlīdzības nodoklis par māksliniecisko darbu ir 15%, vai pie tā nodokļa man ir jāpieskaita arī +10,50% VSAOI?

A
atbild:
19. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) likme ir 34,09%, no kuras darba devēja daļa ir 23,59%, strādājošā maksājamā daļa - 10,50%. 

Autoratlīdzībai ir noteikta īpaša valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas kārtība. Autoratlīdzības saņēmējam ir gan izvēles tiesības maksāt vai nemaksāt VSAOI, gan pienākums noteiktās situācijas maksāt obligāti. 

Ja autoratlīdzības saņēmējs ir arī darba ņēmējs, viņam ir tiesības izvēlēties no autoratlīdzības ienākuma neveikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vai arī no autoratlīdzības ienākuma veikt sociālās iemaksas atbilstoši pašnodarbinātai personai noteiktajai likmei un kārtībai.  

Tātad, ja darbavietā autoratlīdzībai netiek piemērotas VSAOI, cilvēks pats var maksāt kā pašnodarbinātais, tādā gadījumā likme ir 31,06%. 

Savukārt tām fiziskajām personām, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 320 eiro un kuras vienlaikus nav darba attiecībās ne ar autoratlīdzības izmaksātāju, ne ar kādu citu darba devēju, jāreģistrējas VID pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 31,06% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 320 eiro. 

Par nodokļu maksāšanas nosacījumiem konkrētā situācijā Jums jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas