E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5156
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Laulības šķiršana, ja vīrs atrodas ieslodzījumā citā valstī

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2014
Guna

Labdien! Vēlos uzzināt, kā var izšķirt vai anulēt laulību, ja vīrs atrodas ieslodzījumā Spānijā, pati dzīvoju Latvijā. Vīru notiesāja uz 6 gadiem, jau vairākus gadus neuzturu ar viņu kontaktus, mums nav kopīgu bērnu un kopīgu mantu, ko dalīt. Šobrīd gaidu bērniņu no cita cilvēka un ļoti gribētos ātrāk izšķirties. Zinu, ka pēc likuma varu šķirt laulību tiesā sakarā ar to, ka vīrs ir ieslodzījumā vairāk kā 3 gadus. Bet bēda tāda, ka tiesa man prasa, lai iesniedzu apstiprinājumu, ka viņš atrodas ieslodzījumā ārzemēs. Gāju gan uz policiju, kur rakstīju vairākus iesniegumus, rezultātā man ir atbilde, ka informāciju par personu neizsniedz pat tad, ja esmu viņa sieva. Kur man griezties, lai pierādītu vīra atrašanās vietu, kur var iegūt tāda veida izziņu? Iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
16. septembrī, 2014
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Jūsu gadījumā nav nedz materiāltiesisku, nedz procesuāli tiesisku šķēršļu laulības šķiršanai. Saskaņā ar Civillikuma 74.panta pirmās daļas 3.punktu arī tad, ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, tiesa laulību var šķirt, ja viens no laulātajiem uzsācis kopdzīvi ar citu personu un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Civilprocesa likuma 234.panta 4.punktā noteikts - prasību par laulības neesamību vai laulības šķiršanu var celt tiesā arī pēc prasītāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc prasītāja (Jūsu) dzīvesvietas, ja laulība šķirama ar personu, kurai nav deklarētās dzīvesvietas un kuras dzīvesvieta nav zināma vai kura dzīvo ārzemēs.

Savukārt saskaņā ar Civilprocesa likuma 236.panta ceturto daļu tad, ja atbildētāja (vīra) dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu. Tādējādi Jums kā prasītājai izziņa par vīra atrašanos ieslodzījumā ārvalstī nav nepieciešama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas