E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5152
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par sociālo apdrošināšanu Vācijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2014
aigars gutmanis

Ko man darīt? Vācijā strādājot darbā, sabojāju roku. Es varētu kompensāciju dabūt? Man tā darba trauma, un papīros arī viss rakstīts, un no slimnīcas izraksts arī ir.

A
atbild:
29. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja strādājat Vācijā, Jums ir jābūt sociāli apdrošinātam, lai būtu tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem (slimības pabalstu, atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumiem darbā, arodslimību u.c.). 

Katra valsts nosaka savas prasības darba aizsardzībai un darba negadījumu izmeklēšanai. Ir arī ES valstīm noteiktās kopējās prasības (piemēram, Padomes Direktīva (1989.gada 12.jūnijs) par pasākumiem, kas ieviešami, lai uzlabotu darba ņēmēju drošību un veselības aizsardzību darbā (89/391/EEK), darba devējam nosaka pienākumu glabāt to nelaimes gadījumu darbā sarakstu, kuru dēļ kāds darba ņēmējs nav bijis derīgs darbam ilgāk par trim darba dienām, kā arī saskaņā ar valsts tiesību aktiem un/vai praksi jāizstrādā ziņojums atbildīgām iestādēm par nelaimes gadījumiem darbā, kuros cietuši viņa darba ņēmēji). 

Latvijas Valsts darba inspekcija neizmeklē nelaimes gadījumus strādājošā darbā ārvalstīs pie ārvalstu darba devēja. Tātad visi dokumenti, kas nepieciešami darba traumas pierādīšanai un maksājumu saņemšanai pēc nelaimes gadījuma darbā, ir jākārto ar savu darba devēju, ārstniecības iestādēm un sociālās apdrošināšanas iestādēm Vācijā. 

Eiropas Komisijas izdevumā (2012.) „Jūsu sociālā nodrošinājuma tiesības” par to, kādos gadījumos tiek piešķirti pabalsti attiecībā uz nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām Vācijā, norādīts: nelaimes gadījumu apdrošināšana ir obligāta darba ņēmējiem un praktikantiem. Pabalstus saskaņā ar apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem piešķir tikai tad, ja ir iestājies apdrošināšanas gadījums. Apdrošināšanas gadījumi ir nelaimes gadījumi darbā un arodslimības. Par apdrošināšanas gadījuma radīto kaitējumu veselībai var pretendēt uz medicīniskās aprūpes kompensāciju. Slimības nauda nelaimes gadījumā tiek piešķirta uz visu darbnespējas laiku. Tās apjoms ir 80% no algas pirms darbnespējas sākuma. Pabalstu par nelaimes gadījumiem parasti piešķir, beidzoties laikposmam, kurā personai bija tiesības pastāvīgi saņemt algu, un to izmaksā ne ilgāk kā 78 nedēļas. Pabalstu par nelaimes gadījumiem maksā tik ilgi, kamēr turpinās aprūpe stacionārā. Slimības naudu pārtrauc maksāt brīdī, kad tiek piešķirta pensija nelaimes gadījumu darbā vai arodslimības dēļ. 

Informācija par nelaimes gadījumu apdrošināšanu Deutsche Verbindungsstelle Unfallversicherung –Ausland [Rūpniecības sektora darba devēju atbildības apdrošināšanas asociāciju centrālā federācija] Alte Heerstr. 111,53757 Sankt Augustin. Tālr. (49-2241) 231 01): http://www.dguv.de

Informāciju par sociāli apdrošinātā tiesībām varat atrast Vācijas Darba un sociālo lietu ministrijas mājaslapā šeit; strādājošajiem par traumām darbā skaidroto varat atrast arī citās interneta adresēs (piem., Ein Arbeitsunfall - was nun? Infos für Beschäftigte).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas