E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5151
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Par privātās pirmsskolas izglītības iestādes pakalpojuma apmaksu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2014
Dace Strēlniece

Labdien! Vai privātā pirmsskolas iestāde ir tiesīga pieprasīt avansa maksājumu par mācību maksu, ja bērns tajā mācās, saņemot valsts un pašvaldības līdzfinansējumu? Iestāde to pamato ar to, ka par septembri pašvaldības finansējums tiks saņemts tikai oktobra sākumā, valsts finansējums oktobra beigās un arī oktobrī vecākiem jāapmaksā valsts finansētā daļa, šo pamatojot ar to, ka par oktobri tiks saņemts finansējums tikai novembra beigās. Faktiski uz šo brīdi iestāde pieprasa iesaldēt vecāku līdzekļus aptuveni 330 EUR. Par šo līdzekļu atgriešanu šobrīd iestāde runā izvairīgi, ka nezinot, kā un cik būs finansējums katram bērnam utt. Līdz šim bērns mācījās pašvaldības deleģētajā grupiņā privātā bērnudārzā, bet, tā kā līgums par deleģēšanu netika pagarināts, pēc departamenta atsūtītās vēstules kā labāko variantu izvēlējāmies palikt turpat un saņemt valsts un pašvaldības atbalstu, lai papildus neradītu bērnam problēmas, jo grupiņai ir fantastiski pedagogi.

A
atbild:
22. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Izglītības likuma 12.panta pirmā daļa paredz, ka privātā izglītība iestāde, tai skaitā pirmsskolas izglītības iestāde, var noteikt maksu par izglītības ieguvi. Savukārt Izglītības likuma 59.panta otrā daļā teikts: privātās izglītības iestādes finansē to dibinātāji. Līdz ar to privātas izglītības iestādes dibinātājs ir tiesīgs noteikt kārtību, kādā ir jāapmaksā izglītības pakalpojums.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei” 21.punktam privātajai izglītības iestādei visā valsts atbalsta izmaksas periodā ir pienākums samazināt bērna likumīgā pārstāvja līdzfinansētās daļas apmēru tādā apjomā, kas atbilst izmaksātajam kopējam atbalsta apmēram.

Taču, kā norāda Izglītības kvalitātes valsts dienests, ievērojot to, ka valsts un pašvaldības finansējuma saņemšana ir process, kam ir noteikti termiņi, tad izglītības iestādes dibinātājs ir tiesīgs lūgt pilnu samaksu no pakalpojuma saņēmēja, savukārt, saņemot finansējumu no valsts un pašvaldības, attiecīgi atmaksāt pakalpojuma saņēmējam iemaksāto summu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas