E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5150
Lasīšanai: 2 minūtes

Pabalstu kārtība nemainās, ja bērns līdz 1.oktobrim sasniedz gada vecumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2014
katja

Labdien, lasu tagad par jaunām māmiņalgām un neko nesaprotu! Man meitiņai septembra beigās paliek gadiņš, vai mums arī kas mainās vai nē,  vai jāiet uz VSAA, kad iesniegums jāraksta?!

A
atbild:
17. septembrī, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Grozījumi likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas stāsies spēkā ar 2014.gada 1.oktobri, nav attiecināmi uz tiem vecāku pabalsta saņēmējiem, kuriem piešķirtā vecāku pabalsta izmaksas termiņš ir beidzies līdz 2014.gada 1.oktobrim. Respektīvi, uz tiem, kuriem bērns, par kura kopšanu ir piešķirts vecāku pabalsts, līdz 2014.gada 1.oktobrim jau ir sasniedzis 1 gada vecumu. Šiem vecākiem pabalstu saņemšanas kārtība nemainās.

No bērna 1 gada vecuma līdz bērna pusotra gada vecuma sasniegšanai piešķir bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī. Savukārt no bērna pusotra gada vecuma līdz 2 gadiem - bērna kopšanas pabalstu 42,69 eiro mēnesī. Tāpat no bērna 1 gada vecuma tiek piešķirts ģimenes valsts pabalsts, kura apmērs šobrīd ir 11,38 eiro par katru ģimenē audzināmo bērnu. Šo pabalstu izmaksā līdz bērna 15 gadu vecumam. Savukārt no 15 gadiem līdz 19 gadu vecuma sasniegšanai turpina maksāt, ja bērns mācās vispārējās izglītības iestādē vai profesionālās izglītības iestādē, nesaņemot stipendiju, kā arī, ja nav stājies laulībā.

Tāpat šīs (1.oktobra) izmaiņas neietekmē vecākus, kuri nav sociāli apdrošināti (nav darba ņēmēji vai pašnodarbinātie). Šie vecāki, tāpat kā iepriekš, saņems bērna kopšanas pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam 171 eiro mēnesī un no pusotra gada līdz 2 gadiem - 42,69 eiro mēnesī. Vienlaikus no bērna 1 gada vecuma tiek piešķirts arī ģimenes valsts pabalsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas