E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5147
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Bērna intereses ir pārākas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2014
D.

Labdien! Mana laulība ar bērna tēvu šķirta pirms gada pie notāra, un noslēgta vienošanās par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām un bērna uzturlīdzekļiem, kurā ir punkts, ka pēc laulības šķiršanas mēs abi kopīgi, katrs samērā ar savu mantas stāvokli uzturēsim bērnu un es atsevišķi uzturlīdzekļus bērna uzturam no viņa tēva neprasīšu un turpmāk viens pret otru neizvirzīsim nekādas materiāla vai cita rakstura pretenzijas. Bērna tēvs nekādi nepiedalās bērna uzturēšanā, vai ir kāda iespēja piedzīt no bērna tēva uzturlīdzekļus?

A
atbild:
23. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Ieva Brante
juriste

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic vecāku pienākumu uzturēt bērnu samērā ar viņa spējām un mantas stāvokli līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Vienlaikus Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz, ka neatkarīgi no spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa katram no vecākiem ir pienākums katram savam bērnam nodrošināt vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

 Tātad saskaņā Ministru kabineta Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punktu katram vecākam ir pienākums katru mēnesi nodrošināt uzturlīdzekļus  25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (uz šo brīdi tie ir 80 eiro) un 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (uz šo brīdi tie ir 96 eiro).  

Juriste Ieva Brante, kas praktizē ģimenes tiesībās, norāda, ka pie notāra noslēgta vienošanās neko nenozīmē, ja otra puse neievēro Civillikumā noteikto pienākumu uzturēt bērnu, un Jums ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Šajā gadījumā Jūs neizvirzāt „materiāla rakstura pretenzijas”, bet aizstāvat bērna intereses saņemt uzturlīdzekļus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas