E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5133
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Skola

Par neskaidrībām skolas darbībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2014
Rīgas katoļu ģimnāzijas vecāki

Labdien! Lasīju rakstu "Skolēnu ekskursijas. Kam tās jāfinansē?" Tur teikts: "MK noteikumu Nr.281 "Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu, mācību priekšmetu standartiem un izglītības programmu paraugiem" 27.pielikums paredz, ka tādiem pasākumiem kā mācību ekskursija, olimpiādes, sporta pasākumi klase drīkst izmantot ne vairāk kā 5 dienas no mācību gada." Mans bērns mācās Rīgas Katoļu ģimnāzijā, kur ik pa laikam tiek rīkotas rekolekciju dienas, kad mācības nenotiek (apmēram 4 reizes mācību gadā), 2-3 reizes gadā ekskursijas, gatavošanās kādam pasākumam, kad stundas arī nenotika. Tas kopā sanāk vairāk kā 5 dienas. Piemēram, šonedēļ viena diena bija rekolekciju diena, bet tā nekur netika publiskota un dokumentos neparādījās, jo dienasgrāmatu vēl nav. e-klasē ierakstu nav. Bērns vienkārši atnāca mājās un teica - rīt neko uz skolu nevajag ņemt, notiks rekolekcijas. Es kā vecāks dotu priekšroku tomēr mācībām. Ko es varu darīt? Nākamnedēļ ir paredzēta ekskursija, kad atkal nenotiks stundas. Otrs jautājums. Nākamnedēļ ir paredzēta arī Sporta diena, kas parasti notiek pēc pusdienu pārtraukuma. Tas nozīmē - dažas stundas notiek, dažas nē. Informācijas pagaidām vēl nav, vai tā šogad notiks stundu laikā vai pēc stundām. Vai tā ir kvalificējama kā mācību diena, kad stundas beidzas pēc saraksta, vai kā viena no 5 dienām, kuras var izmantot šādām aktivitātēm? Sporta diena parasti beidzas krietni pēc stundu beigām. Bērnam šajā dienā ir paredzēti arī citi ārpusskolas pulciņi, uz kuriem skola negrib laist, jo esot taču Sporta diena, kas esot obligāta. Trešais jautājums par mācību ekskursiju. Rakstā teikts, ka bērnam ir IESPĒJA palikt skolā un mācīties, ja nebrauc. Pagājušā gadā bērns nebrauca vienā mācību ekskursijā, jo nejutās īsti labi. Palika mājās, kad ar viņu nodarbojāmies paši un skolas uzdevumu bērns sagatavoja. Skola to ieskaitīja kā stundu kavējumu. Vai tas bija pamatoti? Vai IESPĒJA palikt skolā ir OBLIGĀTI jāizmanto, ja mums ir IESPĒJA mājās nodrošināt to, ka bērns tajā dienā mācās mājās un izdara paredzēto uzdevumu? Paldies!

A
atbild:
16. septembrī, 2014
Laura Studente
LV portālam

Izglītības likuma 57.pants garantē vecākiem tiesības piedalīties mācību procesa pilnveidē un izglītības iestādes padomē. Līdz ar to, ja vecākus neapmierina mācību kvalitāte vai process, viņiem ir tiesības un arī būtu nepieciešams vērsties pie skolas vadītāja un mēģināt panākt kompromisu. 

Jāņem vērā, ka minētā iestāde ir privāta ar specifisku novirzienu uz reliģiju, kas var būt iemesls, kā tiek pamatota rekolekcijas dienu nepieciešamība.

MK noteikumi Nr.281 „Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu, mācību priekšmetu standartiem un izglītības programmu paraugiem” paredz to, ka sporta pasākumiem, tāpat kā ekskursijām, būtu jānorit ne vairāk kā 5 dienas, no kā var arī secināt, ka sporta pasākumi ietilpst šajās ārpusmācību aktivitātēs. Šeit savukārt ir nepieciešama interpretācija par to, ko nozīmē „diena”, kas minētajos MK noteikumos nav noteikts – vai tā ir pilna diena, kad ir tikai sports, vai tā ir diena, kad ir arī mācības.

Viennozīmīgi bērnam, kas nedodas ekskursijā, ir jānodrošina mācības. Izglītības kvalitātes valsts dienests arī rakstā norāda, ka vispareizāk būtu, ja tās tiktu nodrošinātas skolā. Tomēr, ja bērns nejūtas labi, tad tas var būt attaisnojošs iemesls stundu kavējumam. 

Izglītības normatīvie akti un ar tiem saistītās neskaidrības bieži vien ir interpretācijas jautājums – jo katra situācija ir individuāla un normatīvajos aktos tas nekad nebūs atrunāts. Tāpēc arī skolas ir salīdzinoši autonomas, un privātskolas ir vēl patstāvīgākas savā darbā. Taču, lai nebūtu tā, ka notiek pilnīga patvaļa, valstī darbojas Izglītības valsts kvalitātes dienests, kuram ir savs vienots viedoklis par šiem jautājumiem, kas būtībā arī ir likuma interpretācija. 

Ja skolas vadītājs nav atsaucīgs uz iebildumiem vai tos ignorē, tad ir jāvēršas Izglītības kvalitātes dienestā ar sūdzību. LV portāls par šo gadījumu informēja IKVD, kas arī norādīja: ja par šo skolu tiks iesniegta sūdzība, viņi izskatīs šīs neskaidrības, un, ja atklāsies pārkāpumi pēc dienesta ieskatiem, tad tos mēģinās novērst. IKVD izvērtēs katru minēto gadījumu un to, vai skolas rīcība tajā ir korekta. Tomēr tas lielā mērā ir iespējams, tikai uzzinot visus apstākļus – arī skolas pamatojumu savai rīcībai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas