E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5101
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par saimnieciskās darbības veicēja nodokļiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2014
Vita

Labdien, vēlos reģistrēt saimniecisko darbību un nevaru izvēlēties izdevīgāku veidu – būt pašnodarbinātajam vai ņemt patentu. Veikšu manikīru un pedikīru.

A
atbild:
16. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju – uzskata par pašnodarbinātu personu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē, proti, šim terminam ir sasaiste ar sociālo iemaksu veikšanu, kas ir obligāta, kad ienākumi no saimnieciskās darbības sasniedz noteiktu apmēru – 320 eiro mēnesī. 

Fiziskā persona, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, var izvēlēties starp vairākiem nodokļu maksāšanas režīmiem: maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības vai maksāt patentmaksu, vai maksāt mikrouzņēmumu nodokli. 

Ja maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības: 

  • ienākumu aprēķinā kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību; nodokļa likme ir 24%;
  • jākārto ieņēmumu un izdevumu uzskaite;
  • vienu reizi gadā (taksācijas gadam sekojošā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam) iesniedz gada ienākumu deklarāciju un rezumējošā kārtībā jāaprēķina nodoklis;
  • jāreģistrējas kā pašnodarbinātai persona, ja saimnieciskās darbības ienākumi mēnesī sasniedz 320 eiro.  

Ir vēl vairāki noteikumi, kas jāievēro. 

Aprēķinot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu, piemēro ar ieņēmumu  gūšanu saistītos izdevumus. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, šī nodokļa maksātājam ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem. 

Patentmaksa ir fiksēts maksājumu, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. 

Šogad patentmaksas apmērs mēnesī nagu kopšanas speciālistam (manikīrs, pedikīrs) Rīgā ir 85 eiro mēnesī, citās pašvaldībās - 43 eiro mēnesī. Tas noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.1531 „Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa un tās apmēri fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā”. 

Patentmaksātājam nav jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, jāveic tikai ieņēmumu uzskaite. 

Patentmaksātājam nav tiesību ienākumam, par kuru maksā patentmaksu, piemērot neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus. 

Lai izvēlētos kādu no nodokļu režīmiem, Jums pašai jāparēķina un jānovērtē, kāda būs saimnieciskā darbība un kas būtu izdevīgāk, arī sociālā nodrošinājuma ziņā. Iespējams, jālūdz padoms ar konkrētiem aprēķiniem nodokļu un komercdarbības pamatu speciālistiem, ja nevarat izšķirties, kādu nodokli maksāt.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā ir informatīvs materiāls par nodokļu maksāšanu saimnieciskās darbības veicējiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas