E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5099
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Likums nosaka izīrētāja pienākumus. Kā piespiest tos pildīt?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2014
Liene

Kur man griezties, lai izsauktu speciālistu, kurš dotu atzinumu par logu maiņas un malkas krāsns remontu nepieciešamību saimnieka mājā, jo viņš atsakās logus mainīt vai to maiņu kompensēt, kaut gan lasīju, ka likumā tas ir noteikts. Zvanīju uz Rīgas Būvvaldi, bet tur atbildēja, ka nezinot, ar ko savienot. Būšu pateicīga, ja norādīsiet arī likuma pantu, kurš to nosaka, lai es to varētu iesniegumā iesniedzot būvvaldei un saimniekam. Paldies.

A
atbild:
18. septembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īrnieka un izīrētāja tiesības un pienākumus regulē likums „Par dzīvojamo telpu īri”. Likuma 40.pantā „Izīrētāja pienākums dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) remontēšanā un uzturēšanā” ir noteikts:

„Izīrētāja pienākums ir nodot īrniekam dzīvojamo māju (dzīvojamo telpu) ar visiem tās piederumiem tādā stāvoklī, lai īrnieks varētu dzīvojamo māju (dzīvojamo telpu) lietot un iegūt no tās visu to labumu, kādu viņam saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu ir tiesības saņemt.

Izīrētājs nodrošina dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) uzturēšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, kā arī veic dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) kapitālo remontu.

Izīrētājs atbild par dzīvojamās mājas konstruktīvo elementu un inženierkomunikāciju bojājumiem, kas radušies mājas vispārējās nolietošanās rezultātā.

Ja izīrējamai dzīvojamai mājai (dzīvojamai telpai) nepieciešams kapitālais remonts vai arī remonts sakarā ar to, ka dzīvojamā māja (dzīvojamā telpa) neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, izīrētājs un īrnieks var vienoties, ka nepieciešamo remontu veic vai tā izmaksas pilnībā vai daļēji sedz īrnieks. Šādā gadījumā īrniekam ir tiesības uz attiecīgu īres maksas samazinājumu.”

Šeit vēl var minēt likuma 41.pantu „Dzīvojamās telpas īres maksas un maksas par pakalpojumiem pārrēķināšana”:

„Izīrētāja pienākums ir pārrēķināt dzīvojamās telpas īres maksu un maksu par pakalpojumiem, ja dzīvojamās telpas lietošana un pakalpojumi nav nodrošināti atbilstoši dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumiem, kā arī dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) tehniskās ekspluatācijas noteikumiem.”

Sīkāk nekas likumā nav regulēts, un Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: „Īrnieks, protams, var izvirzīt savas prasības, bet, ja saimnieks tām nepiekrīt, tad faktiski tas ir galavārds, un īrniekam būs ļoti grūti, faktiski pat neiespējami, panākt savu prasību izpildi. Šeit saskatu tikai vienu risinājumu – ja apstākļi īres dzīvoklī rada diskomfortu un izīrētājs neko nedara, lai tos uzlabotu, īrniekam ir jāmeklē cita dzīvojamā platība, kur saimnieka attieksme pret īrnieku ir lojālāka.

Ja īrnieks denacionalizētā mājā maksā ļoti zemu īres maksu, kas faktiski neatbilst īres tirgus cenai, tad īpašniekam vai mājas pārvaldniekam, iespējams, nemaz nav finanšu resursu, lai mainītu logus un pārbūvētu krāsni. Saimniekam var nebūt arī iespēju atlaist īres maksu par īrnieka paša ieguldījumiem dzīvokļa remontā, ja īres maksa pati par sevi ir maza, jo tad neatliks naudas maksājumiem par obligāti sniedzamajiem pakalpojumiem.”

Sīkāk nepārzinot konkrēto situāciju, kaut ko vairāk skaidrot nav iespējams. Vēl var piebilst, ka daudz kas ir atkarīgs no tā, kas rakstīts īres līgumā. Ja tajā ir iekļauts nosacījums, ka saimnieks apņemas attiecīgi atlaist īres maksu, ja īrnieks nepieciešamā dzīvokļa remontā ieguldījis savus finanšu līdzekļus, situācija īrniekam, protams, ir labvēlīgāka.

Rekomendējošai uzziņai vēl pievienoti Latvijas būvnormatīvi LBN 211-08 “Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamie nami” (apstiprināts ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.102), kura 2.pielikumā noteikts, ka aukstajā gadalaikā iekšējā gaisa temperatūra dzīvojamās telpās nedrīkst būt zemāka par 18ºС.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas