E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5096
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Audžuģimenēs ievietotiem bērniem nav jāmācās internātskolās

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. augustā, 2014
Elita

Internātskolās ar valsts atbalstu var uzturēties skolēni, kuri nāk no 1) maznodrošinātām vai trūcīgām ģimenēm un 2) bāreņi vai bez vecāku gādības palikuši bērni. Man ir jautājums - vai bērni, kuri ir ievietoti audžuģimenēs, arī atbilst šai kategorijai un var uzturēties internātskolā par valsts naudu?

A
atbild:
09. septembrī, 2014
Laura Studente
LV portālam
Labklājības ministrija
Linda Liepa, Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktores vietniece

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktores vietniece Linda Liepa norāda: saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu ir noteikti termini:

  • bārenis – bērns, kura vecāki ir miruši vai likumā noteiktajā kārtībā atzīti par mirušiem;
  • bez  vecāku  gādības  palicis  bērns  –  bērns,  kura vecāki nav zināmi, ir pazuduši  vai  ilgstošas  slimības  dēļ  nespēj realizēt aizgādību vai kura vecākiem pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;
  • audžuģimene  –  ģimene  vai  persona, kas nodrošina aprūpi bērnam, kuram uz  laiku  vai  pastāvīgi  atņemta  viņa  ģimeniskā vide vai kura interesēs nav pieļaujama  palikšana  savā  ģimenē, līdz brīdim, kad bērns var atgriezties
    savā  ģimenē  vai,  ja  tas  nav iespējams, tiek adoptēts, viņam nodibināta aizbildnība vai bērns ievietots bērnu aprūpes iestādē.

Bērnu var nodot bērnu audžuģimenei šādos gadījumos: bērna vecāki ir miruši; bērns  ir  atrasts;  bērna vecākiem ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības;  bērna  vecākiem  pārtrauktas  aizgādības tiesības; bērns atrodas viņa    veselībai    vai   dzīvībai   bīstamos   apstākļos;  izveidojusies konfliktsituācija starp bērnu un vecākiem; vecāki ilgstoši slimo.

L.Liepa akcentē: lai gan balstoties uz šiem normatīvo aktu terminiem, audžuģimenē  ievietots  bērns  formāli atbilst nosacījumiem, kādi noteikti bērna uzturēšanai internātskolā, tomēr tas pēc būtības nesaskan ar audžuģimenes pamatideju un iemesliem bērna ievietošanai audžuģimenē, proti, nodrošināt bērnam aprūpi  ģimeniskā  vidē. Līdz ar to praksē Valsts bērnu tiesību  aizsardzības inspekcija  (VBTAI) seko, lai audžuģimenē ievietotie bērni neuzturētos internātskolās. Izņēmuma gadījumi varētu būt, ja bērnam kādu iemeslu dēļ tomēr nav iespējams nodrošināt nepieciešamo apmācību skolā (piemēram, dzīvesvietas  tuvumā esošās  skolas  nenodrošina  nepieciešamo speciālās apmācības programmu).

Lai saņemtu detalizētāku informāciju par VBTAI rīcību, kas mēģina novērst audžuģimenēs ievietotu bērnu uzturēšanos internātskolās, Labklājības ministrijas pārstāve iesaka sazināties ar VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktori Valentīnu Gluščenko, tālr. 67359135; valentina.gluscenko@bti.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas