E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5092
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Piespiest strādāt nevar, uzteikt līgumu par pārkāpumiem - var

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. augustā, 2014
Liene

Strādāju oficiāli zemnieku saimniecībā. Vai saimnieks var piespiest mani strādāt sestdienās, svētdienās, vai var mani atlaist no darba, ja tajās dienās neierodos darbā?

A
atbild:
01. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja Jums ir oficiāli noslēgts darba līgums ar konkrētās zemnieku saimniecības vadītāju, tad darba laiks un kārtība ir atrunāti šajā līgumā.

Atkarībā no tā, par kādu darba laika organizāciju un uzskaites veidu – normālais darba laiks vai maiņu darbs vai summētais darba laiks - esat līgumā vienojušies, ir atkarīgi pārējie darba nosacījumi.

Darba likuma 52. pants uzdod darbiniekam pienākumu veikt darbu noteiktā darba laika ietvaros. Ja atbilstoši darba līgumam attiecīgā darba veikšanai ir svarīgs izpildījuma pieņemšanas brīdis, darbinieks un darba devējs vienojas par noteiktu laiku, kādā šāds darbs izpildāms.

Savukārt Darba likuma 56. pants nosaka darba devēja rīkojumu saturu un robežas

  • Darba devējs ar saviem rīkojumiem darba līguma ietvaros var precizēt darbinieka darba pienākumus.
  • Darba devējs ar saviem rīkojumiem darba līguma ietvaros var precizēt darba kārtības un darbinieka uzvedības noteikumus uzņēmumā.
  • Darba devējam nav tiesību prasīt, lai darbinieks veiktu darba līgumā neparedzētu darbu.

Izņēmums, kad darbiniekam, vienojoties ar darba devēju, ir jāveic līgumā neparedzēts darbs, ir noteikts 57. pantā.

  • Darba devējam ir tiesības ne ilgāk kā uz vienu mēnesi viena gada laikā norīkot darbinieku darba līgumā neparedzēta darba veikšanai, lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kuras nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā. Dīkstāves gadījumā darba devējam ir tiesības norīkot darbinieku darba līgumā neparedzēta darba veikšanai ne ilgāk kā uz diviem mēnešiem viena gada laikā.
  • Par darba līgumā neparedzētu darbu veikšanu darba devējam ir pienākums izmaksāt atbilstošu darba samaksu, kuras apmērs nedrīkst būt mazāks par darbinieka iepriekšējo vidējo izpeļņu.

Ja savās rīcībās pārkāpsiet darba līguma noteikumus, darba devējam būs pamats Jums uzteikt darba līgumu, atsaucoties uz Darba likuma 101. pantu. Uzteikuma termiņus – nekavējoties, 10 dienu laikā, 1 mēneša laikā - nosaka 103. pants.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas