E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5088
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Par atsevišķu telpu sarīkojumiem un sportam bērnudārzā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2014
Lāsma Ozoliņa

Labdien! Kā potenciāla nelielas PPII dibinātāja vēlējos uzzināt loģisku pamatojumu MK 890.noteikumu 20.5 apakšpunktam. Un to, vai nebūtu laiks izskatīt šī punkta piemērošanu atkarībā no kādiem kvantitatīviem kritērijiem? Ir saprotams, ka liela mēroga pirmsskolas izglītības iestādē ir loģiska un saprotama šādas telpas (zāles) uzturēšana, kuru parasti grupiņas izmanto pa kārtai sporta vai mūzikas nodarbībām, svētku organizēšanai. Taču, runājot par nelielām bērnu uzraudzības iestādēm ar vispār tikai vienu vai divām grupiņām (padsmit līdz 20 bērniem), šādas atsevišķas telpas noma un uzturēšana pārāk jūtami palielina kopējās bērnu uzraudzības pakalpojuma izmaksas, kas savukārt atsaucas uz vecākiem piedāvājamām cenām. Tikpat loģiski ir tas, ka, ja, piemēram, ir mazs privātais bērnudārziņš ar vienu grupiņu, tad attiecīgi, šai grupiņai organizējot sporta vai mūzikas nodarbību vai organizējot kādus svētkus, tai pašā laikā nenotiks citas šīs pašas grupiņas aktivitātes. Tieši tādēļ nav saprotams, kāpēc šīs nodarbības vai pasākumus nevar organizēt grupas telpā, to pēc vajadzības pārkārtojot nodarbības vai pasākuma laikā? Būtībā MK 890.noteikumu 20.5 apakšpunkta prasība diskriminē mazos uzņēmējus un mazina viņu iespējas veidot nelielas PII par konkurētspējīgām cenām, neņemot vērā pieprasījuma esamību. Ir taču atšķirība, vai minētā telpa tiek uzturēta 12 vai 120 bērnu vajadzībām.

Otrs kuriozs - nekur MK 890.noteikumos nav minēta nepieciešamā šīs telpas platība. Tātad praksē formāli var ieviest 5 kvadrātmetru "kabūzīti" atrādīšanai institūcijām, savukārt reālās nodarbības un svētku pasākumus organizēt grupas telpā. Domāju, šo noteikumu punktu ir nepieciešams pārskatīt un modificēt atkarībā no bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja lieluma, kā arī paredzēt uzraugāmo bērnu skaitu, līdz kāda sasniegšanai 20.5 apakšpunktā minētajām vajadzībām atļauts izmantot kādu no grupas telpām.

A
atbild:
08. septembrī, 2014

Saskaņā ar 31.07.2012. MK noteikumiem Nr.533 „Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām” pirmsskolas izglītības programmas mērķis ir „veicināt bērna vispusīgu un harmonisku attīstību, ievērojot viņa attīstības likumsakarības un vajadzības, individuālajā un sabiedriskajā dzīvē nepieciešamās zināšanas, prasmes un attieksmes, tādējādi mērķtiecīgi nodrošinot bērnam iespēju sagatavoties pamatizglītības apguvei”.

Viens no pirmsskolas izglītības satura uzdevumiem ir arī sekmēt bērna fizisko spēju attīstību un kustību apguvi (attīsta muskulatūru, notur līdzsvaru, orientējas telpā utt.). Psihiskās attīstības jomā bērns klausās mūziku, dzied, dejo, muzicē un ritmizē, iejūtas dažādos tēlos, attēlo ar kustībām, žestiem utt.
 
Pat ja pakalpojuma sniedzējs neīsteno pirmsskolas izglītības programmu savā iestādē, 16.07.2013. MK noteikumu Nr.404 „Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība” 5.punkts nosaka, ka „pakalpojuma sniedzējs organizē drošu, saturīgu un lietderīgu laika pavadīšanu bērnam, sekmējot viņa vispusīgu attīstību. Ja pilna laika pakalpojums tiek sniegts bērnam vecumā no pusotra gada līdz brīdim, kad tiek uzsākta bērna obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei, pakalpojuma sniedzēja pienākums ir sniegt atbalstu pirmsskolas izglītības programmas apgūšanai bērna ģimenē, saņemot pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes vai pirmsskolas izglītības konsultatīvā centra metodisku palīdzību”.
 
Šo visu iepriekš minēto pasākumu veikšanai un mērķu sasniegšanai 17.09.2013. MK noteikumos Nr.890 „Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” (turpmāk – noteikumi Nr.890) ir iekļauta prasība, kas nosaka nepieciešamību pakalpojuma sniegšanas vietā ierīkot atsevišķu telpu, kas pielāgota bērnu kultūras un izklaides pasākumu, mūzikas un sporta nodarbību rīkošanai (20.5.punkts). Noteikumi Nr.890 nenosaka atsevišķas prasības šīs telpas platībai, tomēr telpai jābūt samērīga lieluma (attiecīgi bērnu skaitam grupiņā, kas telpu izmantos vienlaicīgi), lai bērni tajā varētu brīvi veikt kultūras un izklaides pasākumus, kā arī mūzikas un sporta nodarbības.
 
Ja tomēr pakalpojuma sniegšanas vietā nav iespējams iekārtot šādu atsevišķu telpu un bērnu uzraudzības pakalpojums tiek sniegts ļoti nelielam bērnu skaitam (vienai grupiņai), Veselības inspekcija, izvērtējot konkrēto situāciju uz vietas, pieļauj izņēmuma gadījumus, kad attiecīgā telpa bērnu kultūras un izklaides pasākumu, mūzikas un sporta nodarbību rīkošanai tiek apvienota, piemēram, ar grupas/ rotaļu telpu ar nosacījumu, ka tā ir pietiekami liela, lai varētu organizēt šādus pasākumus un paralēli tiek ievērota noteikumu Nr.890 19.punktā noteiktā minimālā telpu platība vienam bērnam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas