E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5083
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par parādsaistību dzēšanu no maziem ienākumiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. augustā, 2014
Diana Potapova

Labdien, esmu ņēmusi ātros kredītus, ar laiku sapratu, ka nevaru tos atmaksāt, un iesniedzu dokumentus lnka, tādā veidā apvienojot visus kredītus vienā, un man ikmēneša summa sastāda 103 eiro. Man ir viens nepilngadīgs bērns, pašlaik esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā, un māmiņalga sastāda 280 eiro mēnesī, citu ienākumu nav! Pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma strādāšu savā darbā, kur ir minimālā alga! Jautājums tāds - no saviem 280 eiro nevaru samaksāt tos 103 eiro par kredītiem, kas man būs, ja nemaksāšu un cik man atvilks no māmiņalgas un pēc tam no darba algas? Īpašuma man nav! Paldies.

A
atbild:
17. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija (LNKA) ir izstrādājusi noteikumus, ar kādiem grūtībās nonākušie kredītņēmēji, kas aizdevumus paņēmuši no vairākiem nebanku kredītdevējiem, bet nespēj pildīt uzņemtās saistības, parādus var atmaksāt pakāpeniski. Acīmredzot Jūs par noteiktu grafiku un regulāri maksājumo summu esat vienojusies, izmantojot šo piedāvājumu.

Kā norādīts LNKA mājaslapā: asociācijas biedri ir vienojušies, ka parādniekam tiek apturēta soda sankciju piemērošana dažu dienu laikā pēc attiecīga pieteikuma saņemšanas no parādnieka un parāda summas precizēšanas ar visiem parādnieka kreditoriem. Tomēr aizņēmējam jārēķinās ar to, ka gadījumā, ja parādnieks nepilda vienošanās noteikumus vai arī vispār neparaksta vienošanos, tad kreditoriem ir tiesības piemērot soda sankcijas atbilstoši noslēgto līgumu noteikumiem. 

No 2014.gada spēkā ir kārtība, ka pēc ieturējumiem parādsaistību dzēšanai parādniekam jāsaglabā noteikts naudas līdzekļu apjoms. Civilprocesa likums nosaka, ka, parādsaistības dzēšot, parādniekam ir jāsaglabā ienākumi minimālās mēnešalgas apmērā (320 eiro), kā arī uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu - līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā (64,03 eiro). 

Vienlaikus parādniekam ir jāapzinās, ka parāds pats no sevis nedzēsīsies un kreditoram (aizdevējam) ir tiesības savu naudu atgūt. Neviens likums parādnieku no atbildības par parāda nomaksu neatbrīvo. Ja kreditors saņems informāciju, ka parādsaistības no algas dzēst nav iespējams, tam ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par parāda piedziņu no kustamās mantas un nekustamā īpašuma. Tiesu izpildītājs, saņemot izpildrakstu par parāda piedziņu, var doties pie parādnieka, lai apsekotu, vai viņam ir kāda kustamā manta – dators, sadzīves tehnika u.c., ko pārdodot parādu varētu dzēst.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas