E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5066
Lasīšanai: 3 minūtes

Apturēt izpildei iesniegtu parādsaistību piedziņu nevar

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. augustā, 2014
Renāte

Labdien! Vēršos pie Jums pēc padoma šādā situācijā: ir ģimenes māja - īpašums, kurā dzīvo mana ģimene, māte un arī brālis ar civilsievu (nav precējušies). Īpašums ir sadalīts starp bērniem, tātad ir divi īpašnieki - es un mans brālis. Nupat uzzinājām, ka brālis ir treknajos gados saņēmies ļoti daudz patēriņa kredītu (savu daļu neesot ieķīlājis) un ir arī galvotājs civilsievas kredītiem, kas netiek maksāti. Par parāda piedziņu (9000 eiro) ir uzsākts civilprocess un būs tiesa oktobrī. Viņš parādu maksāt netaisās un uzskata, ka nekas nevar notikt. Esam situācijas ķīlnieki un izmisumā, jo apzināmies, ka tiesu izpildītāji, ja parāds tiks piedzīts no īpašuma, ieradīsies mūsu ģimenes mājā un brāļa daļu (divas istabas un koplietojamās telpas) izsolīs. Neesam turīgi, taču esam gatavi meklēt iespēju brāļa parādus apmaksāt, jo svešus cilvēkus savā dzimtas mājā ielaist nevēlamies. Jautājums ir tāds: vai ir kāda iespēja mums vērsties pie parāda piedzinēja ar lūgumu pārtraukt procesu un pārņemt brāļa parādsaistības? Otrs jautājums: ja notiek ļaunākais un īpašuma daļa tiek izsolīta - vai man kā kopīpašuma daļas īpašniecei ir pirkuma pirmtiesības? Paldies jau iepriekš par palīdzību.

A
atbild:
27. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja tiesa bezstrīdus kārtībā būs pieņēmusi lēmumu par parādu piedziņu, kas, visticamāk, notiks un kreditors iesniegs tiesas nolēmumu izpildei tiesu izpildītājam, tad diemžēl vairs nav iespēju  piedziņas procesu apturēt. Kamēr tiesa nav notikusi, pastāv iespēja kopā ar kredītņēmēju vērsties pie kreditoriem un vienoties par iespējām parādsaistības kārtot vai pārņemt.

 Ja nekustamais īpašums tiek pārdots izsolē, tad pirmpirkuma tiesību kopīpašniekiem nav. Taču, rīkojot nekustamā īpašuma izsoli jeb piespiedu izpildes procesu, tiesu izpildītājam atbilstoši Civilprocesa likuma 606.panta 4.daļai vismaz divas nedēļas iepriekš ierakstītā sūtījumā par to ir jāpaziņo parādniekam un piedzinējam, nekustamā īpašuma īpašniekam, kopīpašniekam, izņemot tādas dzīvojamās mājas kopīpašniekus, kura nav sadalīta dzīvokļu īpašumos.

Paziņojumā jānorāda izsoles cena, vai izsoles cena apliekama ar pievienotās vērtības nodokli un kāda ir šīs cenas apliekamā vērtība. Tas nozīmē, ka ir tiesības izsolē piedalīties un izsolāmo īpašumu nopirkt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas