E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5049
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Paternitāti var atzīt trīspusējā kārtībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2014
Kristine

Labdien. Man ir jautājums par gaidāmā bērniņa reģistrēšanu. Joprojām gaidu laulības šķiršanu - nu jau pusotru gadu. Pat ja tiesa šķirs laulību š.g. oktobrī, man gaidāma bērniņa piedzimšana aprīlī/maijā (ne no patreizējā laulātā), kas nozīmē, ka nebūs pagājušas vēl 306 dienas no laulības šķiršanas. Sakiet, vai, reģistrējot jaundzimušo dzimtsarakstu nodaļā, der arī laulības šķiršanas tiesas lēmums/spriedums ar atzīmi par to, ka laulātais atsakās no tēva statusa un māte arī tam piekrīt? Vai, balstoties uz šo lēmumu/spriedumu, jaundzimušo varam reģistrēt tikai divatā ar bioloģisko bērna tēvu? Paldies liels jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
26. augustā, 2014
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Civillikuma 146.panta piektā daļa nosaka, ka paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta šā likuma 155.panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā. Proti, paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.

Tātad pēc laulības šķiršanas un bērna piedzimšanas visi trīs var vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar attiecīga satura iesniegumu. Tādējādi nebūs nepieciešams iepriekš doties pie notāra un arī  atteikšanās no paternitātes, kas norādīta jautājumā,  nav nepieciešama, turklāt tai arī nebūtu juridiska spēka.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas