E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5036
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par apgādājamā ienākumiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2014
Ieva Freimane

Labdien! Es nestrādāju un skaitos vīra apgādājamā, par ko viņš saņem nodokļu atvieglojumus. Esmu saņēmusi mantojumā dzīvokli, ko vēlos izīrēt par 40 eiro mēnesī. Vai man no šīs summas jāmaksā nodokļi un vai es zaudēju apgādājamās statusu?

A
atbild:
22. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atvieglojumu par apgādībā esošu personu var piemērot, ja apgādājamais saņem ienākumus, kas nepārsniedz nodokļa atvieglojumu apmēru (165 eiro mēnesī). 

Vēl ir nosacījums, ka fiziskai personai nepiemēro nodokļa atvieglojumu, ja apgādībā esošā persona ir reģistrējusies komercreģistrā kā individuālā komersante vai VID kā saimnieciskās darbības veicēja, ir zemnieku saimniecības īpašniece vai komercsabiedrības valdes vai padomes locekle, vai prokūriste, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību. 

Izīrējot dzīvokli, ir jāmaksā nodokļi, taču nav obligāti jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam. Fiziskai personai ir tiesības nereģistrēt saimniecisko darbību, ja ienākumu gūst, izīrējot nekustamo īpašumu. Tādā gadījumā ir pienākums par to informēt VID piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas. Gūtajam ienākumam no īpašuma izīrēšanas piemēro 10% nodokļa likmi. 

Par atvieglojumu piemērošanu konkrētajā situācijā un nodokļa maksāšans nosacījumiem jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, jebkurā klientu apkalpošans centrā. VID informatīvais tālrunis 6712000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas