E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5034
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Neizmantoto nodokļa atvieglojumu atgūšanai jāiesniedz gada deklarācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2014
Līva

Labdien. Darba specifikas dēļ strādāju četros uzņēmumos, katrā ar vienādu slodzi un samaksu – 300 EUR uz papīra. Vienā uzņēmumā iesniegta nodokļu grāmatiņa. Ir divi apgādājamie. Tā kā pie tik mazas algas nevar piemērot iedzīvotāju ienākumu nodokli (tur, kur iesniegta grāmatiņa), uz rokas saņemu mazāk, nekā ja būtu palikusi strādāt vienā uzņēmumā. Grāmatvede teica, ka nākamgad varēšu iesniegt VID deklarāciju un saņemt daļu atpakaļ. Vai es varēšu kādu daļu atgūt, un cik tad būs? (strādāju no š.g. 1.aprīļa)

A
atbild:
21. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darbavietā, kur iesniegta nodokļa grāmatiņa, alga bruto ir 300 eiro mēnesī, no tās tiek ieturētas tikai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - 31,50 eiro. Iedzīvotāju nodokļa nav, jo tiek piemērots neapliekamais minimums un nodokļa atvieglojumi. Taču šāda alga ir par mazu, lai izmantotu tiesības uz visu ar nodokli neapliekamo summu - neapliekamo minimumu (75 eiro mēnesī, atvieglojumiem par diviem apgādājamiem – 330 eiro). 

Ja neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādībā esošām personām vienā ienākumu izmaksas vietā nav piemēroti pilnā apmērā, bet ir citi ar iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā kārtībā apliekami ienākumi, no kuriem maksāts nodoklis, fiziskai personai ir tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju un veikt nodokļa pārrēķinu rezumējošā kārtībā, piemērojot neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus pilnā apmērā. 

Tātad – nākamgad, iesniedzot 2014.gada deklarāciju, atgūsiet pārmaksāto nodokli par daļu no nesaņemtajiem atvieglojumiem. 

Ja deklarāciju iesniegsiet elektroniski (VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā - EDS), sistēma arī uzreiz automātiski izrēķinās, kāda pārmaksātā summa Jums pienākas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas