E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5025
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par parāda piedziņas izdevumu pamatotību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2014
Olga

Labdien. AS “GE Money” cedēja “Lindorff OY” Latvijas filiālei prasījuma tiesības pret parādu. Pamatparāds: 66.69 EUR. Līgumsods: 8.41 EUR. Parāda piedziņas izdevumi: 137.99 EUR. Vai parādu piedziņas firmai ir tiesības uzlikt parāda piedziņas izdevumus divreiz lielākus par pašu parādu, pat ja parāds ir cedēts?

A
atbild:
25. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kopš 2013.gada 1.februāra Ministru kabineta „Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” nosaka: parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamam apmēram:

  • par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro;
  • par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru. 

Ja piedziņas izdevumi pārsniedz šo apmēru, Jums situācija vispirms jānoskaidro pie parāda piedzinēja – kā piedziņas summa ir aprēķināta, kas to sastāda un kāds tai ir pamatojums, un iesniegumā jānorāda, kam nepiekrītat. 

Saziņas iespējas „Lindorff” mājaslapā

Ja ir domstarpības un strīdīgo situāciju atrisināt neizdodas, Jums ir tiesības griezties ar iesniegumu Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC). Iesniegumu PTAC var iesniegt vai sūtīt pa pastu Brīvības ielā 55, Rīgā, LV-1010, pievienojot visus rakstveida materiālus, kas pamato strīda esamību un strīda priekšmetu. Informācija patērētājiem atrodama PTAC mājaslapā šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas