E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5024
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba organizāciju un kārtību nosaka darba devējs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2014
Liene

Labdien! Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atgriežoties darbā, situācija ir mainījusies ar struktūrvienībām un algām. Kam šī informācija ir jāsniedz? Man kā darba ņēmējam tas ir jāpajautā savā darba vietā? Vai arī darba devēja pienākums ir, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, sniegt man nepieciešamo informāciju - ka darba struktūrvienība ir mainījusies un algas apmērs arī?

A
atbild:
20. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 54.pants nosaka, ka darba kārtību uzņēmumā nosaka darba kārtības noteikumi, darba koplīgums, darba līgums un darba devēja rīkojumi. Laikā, kad darbinieks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, darba devējs ir tiesīgs pieņemt lēmumus saistībā ar uzņēmuma organizāciju, piemēram, pieņemt jaunus darbiniekus, veikt izmaiņas struktūrvienībās. 

Tādējādi ar izmaiņām iestādē darbinieku iepazīstina darba devējs. Vienlīdz darbiniekam, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma, nav liegts pašam vērsties pie darba devēja ar jautājumiem par darba organizāciju. 

Darba likuma 156.panta ceturtā daļa paredz, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. Ar iepriekšējā darba saglabāšanu minētās normas izpratnē ir jāsaprot darbinieka amats un atalgojums, kāds tas bija pirms bērna kopšanas atvaļinājuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas