E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5023
Lasīšanai: 4 minūtes

Bērna uzvārdu nomainīt ir iespējams

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2014
Zanda

Manam dēlam ir deviņi gadi. Jau vairāk nekā trīs gadus ar bērna tēvu nedzīvoju kopā. Viņš neinteresējas par savu bērnu un materiāli neatbalsta. Viņam ir jauna ģimene un par dēlu intereses nav. Mēs nebijām precējušies, tomēr, kad piedzima dēls, devām viņam tēva uzvārdu. Ja man būtu rakstisks iesniegums no tēva puses, ka viņš piekrīt uzvārda maiņai, vai es varētu savam bērnam dot savu uzvārdu?

A
atbild:
20. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumos Nr.761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" ir uzskaitīti konkrēti gadījumi, kādos bērnam var nomainīt uzvārdu. Noteikumu 134.punktā minēts:

  1. Bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas.
  2. Bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību.
  3. Bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.
  4. Svītrotas ziņas par vienu no vecākiem; bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

Izrietoši no iepriekšminētā Jūsu bērnam uzvārda maiņa ir iespējama, atsaucoties uz 2.punktuabu vecāku kopēju vienošanos.

Lai varētu veikt uzvārda nomaiņu, dzimtsarakstu nodaļā ir jāiesniedz iesniegums un jāsaņem dzimtsarakstu nodaļas atzinums, kas atļaus vai noraidīs uzvārda maiņu bērnam. Jūsu gadījumā bērna uzvārda maiņai būs nepieciešama abu vecāku piekrišana. Uzvārda nomaiņai bērnam nepieciešamo atzinumu dzimtsarakstu nodaļa izsniedz viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Situācijas apraksta kontekstā var ieteikt Jums apsvērt uzturlīdzekļu jautājumu. Vienu no abu vecāku pienākumiem – bērna uzturēšanas pienākumu – noteic Civillikuma 179.pants: "Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa." 

Tātad neatkarīgi no tā, vai bērna vecāki dzīvo kopā vai šķirti vai ir nodibināta cita ģimene, abiem ir pienākums par bērnu gādāt, tai skaitā finansiāli.

Uzturlīdzekļu jautājumu iespējams atrisināt vecāku labprātīgas vienošanas ceļā vai vēršoties tiesā. Vairāk par šo tēmu iespējas uzzināt LV portāla arhīvā, piemēram, Alimenti jeb minimālo uzturlīdzekļu apmērs bērnam no 2014.gada;  Uzzini vienkopus par tēmu: uzturlīdzekļi jeb alimenti bērnam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas