E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5019
Lasīšanai: 2 minūtes

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2014
santa

Labdien. 26.augustā man jāatgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, bet darbu nesola. Gribu stāties bezdarbniekos, vai saņemšu pabalstu?

A
atbild:
20. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā sociālās apdrošināšanas iemaksas veic valsts, cilvēks ir sociāli apdrošināts arī pret bezdarbu. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Pabalsta summu aprēķina pēc normatīvajos aktos noteiktiem nosacījumiem. 

Nodarbinātības valsts aģentūras informācijā bezdarbniekiem norādīts: pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā un bezdarbnieka statusa iegūšanas, ja bezdarbniekam ir tiesības pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu, bezdarbnieks var iesniegt iesniegumu pabalsta pieprasīšanai Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē vai jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā. 

NVA filiāle bezdarbnieka iesniegumu pabalsta pieprasīšanai pieņem, ja bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai nav nepieciešami apdrošināšanas stāža apliecinoši dokumenti, t.i., gadījumā, kad:

  • bezdarbnieka pabalsts tiek pieprasīts pirmo reizi, bezdarbnieks ir strādājis tikai pēc 1996. gada 1.janvāra un strādājis tikai Latvijā;
  • bezdarbnieka pabalsts tiek pieprasīts atkārtoti, bezdarbnieks pēdējo bezdarbnieka pabalstu ir saņēmis pēc 2000.gada 1.janvāra un kopš pēdējā bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas ir strādājis tikai Latvijā;
  • pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas bezdarbnieks ir kopis bērnu līdz pusotra gada vecumam un nav bijis nodarbināts.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas