E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5002
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2014
Guna Ievina

Labdien. Vēlos noskaidrot: pārdodu dzīvokli, kas man pieder 11 gadus, esmu Latvijas nerezidente un nekad neesmu deklarējusies šajā dzīvoklī. Cik saprotu, man ir jāmaksā 15% NII no nopelnītās summas. Šis dzīvoklis ir ieķīlāts, un gandrīz visa nauda, ko saņemšu, pārdodot dzīvokli, tiks atmaksāta bankai. Esmu maksājusi kredītu par šo dzīvokli visus šos gadus. Tātad, vai varu visu procentu maksājumus atņemt no kapitāla pieauguma, pirms rēķinu 15% NII? Man ir diezgan daudz čeku par remontdarbiem un dzīvokļa iekārtošanu, mēbelēm utt. pa šiem gadiem, vai arī tie ir derīgi? Ja pareizi atceros, maksāju 2% no summas, pērkot dzīvokli, bet nedomāju, ka man uz rokas ir čeks par šo summu. Vai varu atvilkt tik un tā? Vai pareizi saprotu, ka nevaru atņemt aģentu pakalpojumu izmaksas pie dzīvokļa pārdošanas? Jau iepriekš pateicos par Jūsu atbildi.

A
atbild:
25. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normām  nerezidenta ar nodokli apliekamais ienākums ir ienākums no Latvijas Republikā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas. 

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas (pārdošanas) cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. 

Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar īpašuma iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi. 

Iegādes vērtībā tiek iekļauti samaksātie procentu maksājumi par kredītu nekustamā īpašuma iegādei, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un īpašuma iegādes saistību. 

Par veiktajiem ieguldījumiem nekustamajā īpašumā uzskata dokumentāri pierādāmus izdevumus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu. Tie varētu būt logu un durvju nomaiņa, taču ne mēbeles.

Iegādes vērtībā var tikt iekļauti māklera pakalpojumi, to apliecināšanai nepieciešams līgums un maksājuma dokuments. 

Tātad – visiem darījumiem ir nepieciešami to apliecinoši dokumenti. 

Lai noskaidrotu nodokļa maksāšanas noteikumus konkrētajā gadījumā, jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu. VID informatīvais tālrunis 67120000 (zvanot no Latvijas); +371 67120000 (zvanot no ārvalstīm).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas