E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4982
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ekonomika
10
10

Par elektrodrošības grupām un darbinieku kvalifikāciju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2014
Elektriķis Māris

Labdien, 2014.03.01. stājās spēkā MK noteikumi Nr.1041 "Noteikumi par obligāti piemērojamo energostandartu, kas nosaka elektroapgādes objektu ekspluatācijas organizatoriskās un tehniskās drošības prasības", kur darbinieku kvalifikācija tiek saukta par elektrodrošības grupu - attiecīgi A, Bz, B, Cz un C. Notiekumos ir skaidri norādīts, kā kuru grupu var iegūt, tomēr nekur neparādās, kādus darbus ar kuru grupu drīkst veikt. No noteikumiem izriet, ka atšķirība starp B un C, Bz un Cz ir tikai darbinieku pieredzē un kvalifikācijā, un nav paskaidrots, kādos gadījumos IR NEPIECIEŠAMA B (Bz) vai C (Cz) grupa. Arī standartā LVS EN 50110-1 neatradu informāciju, kas norādītu uz atšķirību starp B un C grupām (tieši veicamo darbu, pienākumu u.tml. ziņā).

A
atbild:
27. augustā, 2014

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.1041 atšķirība starp B un C grupu nav tikai darbinieku pieredzē un kvalifikācijā. Vēršam uzmanību, ka jēdziens „kvalifikācija” ietver sevī  speciālo izglītību plus praktiskā darba pieredzi.

Atšķirība starp B un C grupu ir liela – C grupu nevar iegūt bez speciālās izglītības plus visu praktisko darbu pieredzes ar iepriekšējo elektrodrošības grupu (gan A, gan B). Rezultātā C grupa ir kvalificēts darbinieks, kas EN standarta un MK noteikumu Nr.1041 kontekstā elektrodrošības ziņā ir ar augstāko sagatavotības pakāpi. Savukārt B grupa ir apmācīts nodarbinātais, kurš nereti sākotnēji iegūto speciālo izglītību var kompensēt ar savu ikdienas darbā iegūto praktisko pieredzi.

Savukārt darbu veidus to ļoti lielā apjoma dēļ nav iespējams aprakstīt MK noteikumos, tāpēc tas ir elektroietaises valdītāja ziņā, kas katra konkrētā darba gadījumā veic riska novērtēšanu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas