E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4970
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Slimības naudai piemēro neapliekamo minimumu un atvieglojumus

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2014
Samanta Misiņa

Vai no bruto aprēķinātās slimības naudas (par A darba nespējas lapu), ieturot nodokļus, tiek ņemts vērā neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādībā esošām personām? Vai šos atvieglojumus ņem vērā VSAA, aprēķinot slimības pabalstu par B darba nespējas lapu?

A
atbild:
15. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gan darba ņēmējs, aprēķinot un izmaksājot slimības naudu par A lapu, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), aprēķinot un izmaksājot slimības naudu par B lapu, ņem vērā neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamām personām.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, aprēķinot nodokli no slimības pabalsta, ņem vērā neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus laika periodā, par kuru slimības pabalsts aprēķināts. Vienas kalendāra dienas neapliekamā minimuma apmēru aprēķina, neapliekamā minimuma mēneša summu dalot ar mēneša kalendāra dienu skaitu. Tāpat nosaka arī nodokļa atvieglojumu apmēru.

Darba devējs neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus nepiemēro par dienām, par kurām darbiniekam ir darbnespējas lapa B. 

VSAA lēmumā par slimības pabalstu cilvēkam parasti norāda, kādas summas aprēķinātas un kādas ieturētas.

Ja Jums nav saprotams darba samaksas aprēķins par laiku, kurā ir bijusi darbnespēja, varat lūgt to paskaidrot grāmatvedībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas