E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4954
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Par galvinieka atbildību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2014
Mārīte

Labdien. Es ar savu puisi paņēmām mašīnu līzingā - viņš bija kredītņēmējs, es -galvotājs. Nesen es aizgāju no viņa prom, jo bija iemesli - es no draugiem biju uzzinājusi, ka viņš ar klasesbiedriem alkohola reibumā un bez tiesībām braukāja pa galveno ceļu un vēlāk iebrauca grāvī, salaužot mašīnu (pieminēšu, ka tajā laikā viņam vēl bija autoapmācības teorija (tāpēc arī paņēmām mašīnu)), par ko viņam tagad ir tikai soda darbs. Nesen viņš man pateica, ka nemaksās kredītu un uzkārs to visu lietu uz mani, bet es to noliedzu. Atkārtoti no draugiem biju uzzinājusi, ka mašīna ir sasista, tā nav ejošā kārtībā. Viņš jau ir aizgājis no darba. Kādas tiesības ir galvotājam šajā lietā un vai var tik viegli uzkārt kredītu galvotājam, ja kredītņēmējs ir darbaspējīgs?

A
atbild:
14. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja Jūs esat galvinieks, tad  jāskatās, kas rakstīts galvojuma līgumā, kurā ir atrunāts galvinieka atbildības apjoms. 

Saistību pastiprināšanas veidu – galvojumu – regulē Civillikuma ceturtās daļas piektās nodaļas pirmā apakšnodaļa, sākot ar 1692.pantu līdz 1715.pantam. Apakšnodaļā „Galvojums” ir noteikti gan galvinieka pienākumi, gan tiesības - pret kreditoru, pret galveno parādnieku, kā arī galvojuma izbeigšanās.  

Galvinieks var prasīt, lai kreditors vispirms noteikti cenšas panākt parāda piedziņu no galvenā parādnieka.

Ja nu gadījumā galviniekam nākas samaksāt parādnieka vietā, viņš iegūst regresa prasības tiesības pret parādnieku. Pēc tam kad galvinieks parādnieka vietā ir samaksājis kreditoram parādnieka parādu, galvinieks iegūst kreditora prasījumus pret parādnieku tādā apmērā, kādā galvinieks sedza parādnieka parādu. Tātad parādnieks, kura vietā parādu samaksā galvinieks, nevar uzskatīt, ka viņam vairs saistību nav.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas