E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4925
Lasīšanai: 4 minūtes

Slimības pabalsts, ja strādā Īrijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2014
Kristaps

Labdien! Jautājums sekojošs. Mans draugs nodzīvojis Īrijā 13 gadus, kur visu šo laiku strādājis oficiāli un maksājis nodokļus un nekad nav slimojis. Bet nu, esot atvaļinājumā Latvijā, viņam ģimenes ārsts konstatēja sarkoidozi 2. pakāpē un nozīmēja izmeklēšanu un ārstēšanos "Saugriežu" stacionārā. Ir arī konsultanta slēdziens par sarkoidozi 2. pakāpē. Diemžēl draugs slims ar temperatūru un sliktiem analīžu rezultātiem ir spiests lidot atpakaļ uz Īriju, lai sakārtotu tur esošās darba attiecības un dzīvesvietas jautājumus. Kā šajā situācijā labāk rīkoties un pie kā griezties, lai saņemtu slimības pabalstu? Vai un kādas Latvijas institūcijas palīdz risināt šos jautājumus un kādā apmērā? Vai un kas aizpilda šo E116 veidlapu? Vai to var iesniegt latviešu valodā? Tā kā ārstēšanās būs Latvijā, tad kas un kā man maksās šo slimības pabalstu? Cik ilgi šo slimības pabalstu apmaksā Īrijas valsts? Vai es nezaudēšu savu darbavietu? Būtu labi, ja jūs ieteiktu soli pa solim kā rīkoties, lai es varētu ārstēties Latvijā un ārstēšanās laikā arī saņemtu slimības pabalstu no Īrijas! P.s. Man uz rokām ir ģimenes ārsta izraksts, konsultanta slēdziens un kompjūtertomogrāfija ar diognostiku sarkoidoze. Bažas ir par to, kā uz to visu skatīsies mans darba devējs? Vai tur esošās ārstniecības iestādes pieņems te veiktos izmeklējumus? Vai šiem dokumentu tulkojumiem ir jābūt obligāti notariāli apliecinātiem? Paldies jau iepriekš par jebkura veida padomu!

A
atbild:
14. augustā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Slimības pabalsts Jums jāpieprasa valstī, kurā esat nodarbināts, tātad – Īrijā. 

LV portāla rīcībā nav informācijas par tiesisko regulējumu un valsts pakalpojumiem Īrijā. Kāds pabalsts, cik ilgi un kādā apmērā Jums pienākas sakarā ar darbnespēju slimības dēļ, Jums jānoskaidro Īrijas kompetentajā iestādē. Tur arī uzzināsiet, kādi dokumenti jāiesniedz un kā tie noformējami, lai slimības pabalstu varētu saņemt. 

Pamatinformāciju angļu valodā par sociālās apdrošināšanas sistēmu  Īrijā varat uzzināt Eiropas Komisijas mājaslapas sadaļā „Jūsu tiesības (pārskats par dažādām valstīm)”, kā arī Īrijas Sociālās aizsardzības departamenta (Department of Social Protection) mājaslapā. 

Latvijā šādus jautājumus palīdz risināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Starptautisko attiecību nodaļa, kas izsniedz vienotā parauga veidlapu E116 (ārsta ziņojums par darba nespēju). Daļa veidlapas tiek aizpildīta Starptautisko pakalpojumu nodaļā, pārējo aizpilda ģimenes ārsts. Šo dokumentu kopā ar aizpildītu iesniegumu E115 (naudas pabalsta pieprasījums sakarā ar slimību) var iesniegt Īrijas kompetentajā iestādē vai lūgt VSAA to pārsūtīt Īrijas iestādei Jūsu vietā. 

VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļa atrodas Rīgā, Citadeles ielā 7/69. Apmeklētājus pieņem tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Kontaktinformācija atrodama VSAA mājaslapas sadaļā „Kontakti” > „Starptautisko pakalpojumu nodaļa”. 

Pie darba devēja arī jāprecizē, kā jābūt noformētai slimības lapai un citiem dokumentiem, lai tos pieņemtu Īrijā. Iespējams, ka būs nepieciešams tulkojums angļu valodā, ko var veikt pie jebkura zvērināta tulka, esot Latvijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas