E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4919
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Uzturlīdzekļi pēc 18 gadu vecuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2014
Daile

Labdien, 2013.gadā palika 18 gadi, iesniedzu papīrus tiesā par uzturlīdzekļiem. Tos man arī piešķīra 35 Ls apmērā. Šogad septembrī uzsākšu mācības LU, pilna laika studijas. Vai man ir jāsniedz par jaunu dokumenti tiesā, vai man turpinās maksāt?

A
atbild:
12. augustā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.pants noteic vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. 

Bērna mācības pēc pilngadības sasniegšanas kādā no augstākās izglītības iestādēm, ja studijas ir klātienē un notiek pa dienu, var tikt uzskatīts par apstākli, kāpēc studiju dēļ bērnam ir ierobežotas iespējas strādāt un līdz ar to arī pašam sevi apgādāt. 

Līdz ar to, ja tiesa ir lēmusi piedzīt uzturlīdzekļus līdz laikam, kamēr bērns pats spēj sevi apgādāt, tad atbildētājam ir jāturpina pildīt tiesas spriedums arī tad, kad bērns uzsācis mācības augstākajā izglītības iestādē un jauna prasība tiesā nav jāceļ

Ja viens no vecākiem, kuram ar tiesas spriedumu ir jāmaksā uzturlīdzekļi, šādai prasībai nepiekrīt un ir iesniedzis prasību par atbrīvošanu no uzturlīdzekļu maksāšanas, pilngadīgajam bērnam pašam tiesā jāiesniedz pierādījumi, ka viņš joprojām nespēj sevi apgādāt (piemēram, izziņa no augstskolas). 

Vairāk lasiet LV portāla publikācijā „Uzturlīdzekļi pēc pilngadības sasniegšanas” un zemāk norādītajos skaidrojumos par līdzīgiem jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas