E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4905
Lasīšanai: 2 minūtes

Par virsstundu darbu vispirms jāvienojas ar darba devēju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. jūlijā, 2014
Sanita

Labdien! Lūdzu rast skaidrojumu virsstundas darbiniekam, kuram noteikts normālais darba laiks. Vai darbinieks, kurš, piemēram, jūnijā bijis divas nedēļas atvaļinājumā un atlikušajās divās viņam katru dienu ir nostrādātas 9 stundas, ir veicis virsstundu darbu?

A
atbild:
05. augustā, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Iesākumā ir jānosaka darbinieka normālā darba laika stundas jūnija mēnesī. Šajā gadījumā no kopējā darba stundu skaita saskaņā ar darba laika kalendāru jūnija mēnesī, proti, 152 stundām, jāatskaita laiks, kad darbiniekam bija piešķirts ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, proti, 80 stundas. Tātad konkrētā darbinieka normālais darba laiks jūnijā ir 72 stundas.

Saskaņā ar Darba likuma 136.panta pirmo daļu virsstundu darbs ir darbs, ko darbinieks veic virs normālā darba laika. Atbilstoši iepriekšminētā panta otrajai daļai virsstundu darbs ir pieļaujams, ja darbinieks un darba devējs par to ir vienojušies rakstveidā. Minētais nozīmē, ka darba devējs, izņemot likumā noteiktajos atsevišķos izņēmuma gadījumos, nav tiesīgs vienpersoniski norīkot darbinieku virsstundu darbā, kā arī darbiniekam nav pamata strādāt virsstundas pēc savas iniciatīvas, to nesaskaņojot ar darba devēju.

Ja konkrētajā gadījumā ir bijusi vienošanās par to, ka darbinieks strādā jūnija mēnesī vairāk nekā 72 stundas, tad darbs, kas tika veikts virs šīm stundām, ir uzskatāms par virsstundu darbu un apmaksājams saskaņā ar Darba likuma 68.panta noteikumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas