E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4904
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Par mājas pārvaldnieku un apsaimniekotāju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūlijā, 2014
Ināra

Sakiet, lūdzu, ar ko atšķiras dzīvojamās mājas apsaimniekotājs no dzīvojamās mājas pārvaldnieka? Vai tas ir viens un tas pats?

A
atbild:
01. augustā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā atrodam šādu definīciju: "Pārvaldnieks - pilngadīga un rīcībspējīga fiziskā vai juridiskā persona, kas uz pārvaldīšanas līguma pamata veic dzīvojamās mājas īpašnieka uzdotās pārvaldīšanas darbības." Tieši par apsaimniekotāju normatīvajos aktos konkrēta raksturojuma nav, runa ir par apsaimniekošanas pakalpojumiem u.tml.

Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis savulaik LV portālam ir skaidrojis: "Latvijā īsti nesaprot un negrib saprast to, kas ir pārvaldnieks. Pārvaldnieks ir tikai uz kopīpašuma pārvaldīšanas līguma pamata nolīgts pakalpojumu lietotāju (dzīvokļu īpašnieku) pārstāvis – starpnieks, darbinieks, nevis patērētājs, viņš iekasē naudu un nodod to tālāk svešam uzņēmumam. Taču iekasēšana ir tikai viena no pārvaldnieka funkcijām. Galvenais ir kopīpašuma pārvaldīšana un apsaimniekošana, kas ietver ļoti daudzas funkcijas."

Ģ.Beikmanis vēl saka - apsaimniekošana faktiski ir tehniskās darbības, kas nepieciešamas nekustamā īpašuma uzturēšanai, un apsaimniekotājs tātad ir komersants, kas šo pakalpojumu sniedz. Var būt tā, ka mājas īpašnieku nolīgts pārvaldnieks noslēdz līgumu ar kādu apsaimniekošanas uzņēmumu par attiecīgu tehnisku pakalpojumu sniegšanu.

"Taču tautā šo likumos minēto pārvaldnieku bieži vien dēvē par apsaimniekotāju, un īstenībā lielu kļūdu tajā nesaskatu, jo namu pārvaldnieki patiešām veic saimnieciskās funkcijas."

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas