E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4899
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Par aizliegumu izbraukt no valsts var vērsties pie procesa virzītāja

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūlijā, 2014
andris

Man ir liegums par izbraukšanu no valsts. Vai ir kāda rakstveida forma, kas jāsūta izmeklētājam, lai drīkstētu izbraukt no valsts? Lieta ilgst jau 3 gadus un nav tikusi nekur. Gadu atpakaļ man uzlika liegumu par izbraukšanu.

A
atbild:
04. augustā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā LV portālam skaidro Valsts policija, aizliegums izbraukt no valsts ir viens no drošības līdzekļiem, ko piemēro aizdomās turamajam vai apsūdzētajam, ja ir pamats uzskatīt, ka attiecīgā persona turpinās noziedzīgas darbības, traucēs pirmstiesas kriminālprocesu vai tiesu vai izvairīsies no šā procesa vai tiesas (Kriminālprocesa likuma 241.panta otrā daļa). 

Pamatojoties uz KPL 255.pantu, aizliegums izbraukt no valsts ir ar procesa virzītāja lēmumu noteikts ierobežojums aizdomās turamajam vai apsūdzētajam izbraukt no valsts bez procesa virzītāja atļaujas.

Tātad, pirmkārt, drošības līdzekli, tajā skaitā aizliegumu izbraukt no valsts, var piemērot tikai aizdomās turamajam vai apsūdzētajam; otrkārt, to var piemērot jebkurā kriminālprocesa stadijā ar procesa virzītāja lēmumu (izmeklētāja, prokurora, tiesneša). 

Savukārt, ja persona pārkāpj piemērotā drošības līdzekļa noteikumus vai nepilda savus procesuālos pienākumus, procesa virzītājs ir tiesīgs izvēlēties un piemērot citu vairāk ierobežojošu drošības līdzekli (KPL 249.panta otrā daļa).

 Ja personai ir liecinieka statuss, tad visticamāk piemērots ir nevis aizliegums izbraukt no valsts, bet gan procesa virzītājs ir īstenojis KPL 111.panta otrā daļā noteikto liecinieka pienākumu - lieciniekam ir pienākums pēc procesa virzītāja pieprasījuma rakstveidā paziņot savu sūtījumu saņemšanas pasta vai elektronisko adresi, kā arī ierasties kriminālprocesu veicošās amatpersonas norādītajā laikā un noteiktajā vietā un piedalīties izmeklēšanas darbībā, ja ir ievērota uzaicināšanas kārtība. 

Ja liecinieks šo pienākumu nepilda, pastāv iespēja piemērot piespiedu atvešanu, proti, lai nodrošinātu personas piedalīšanos procesuālajā darbībā, ja tā bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc procesa virzītāja aicinājuma, var piemērot piespiedu atvešanu (KPL 250.panta pirmā daļa). 

Ja personai ir darba piedāvājums ārvalstīs, tad tai ir jāinformē procesa virzītājs par šo faktu, norādot adresi un kontaktinformāciju ārvalstī, lai nepieciešamības gadījumā ar viņu varētu sazināties. Šajā gadījumā būtiska ir liecinieka un procesa virzītāja savstarpējā komunikācija.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas