E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4885
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļi, ja bērns un māte nedzīvo Latvijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2014
Kristina

Labdien. Es ļoti vēlētos saņemt informāciju, kur man griezties pēc palīdzības. Bērna tēvs nemaksā uzturlīdzekļus jau vairāk nekā 5 gadus, no viņa tiesu izpildītāja neko nevar piedzīt, jo neuzrādās oficiāls darbs. Un no garantijas fonda nevaru saņemt, jo atrodos ar bērnu ārpus Latvijas, bet esam Latvijas pilsoņi. Tāpēc es nesaprotu, kur vērsties pēc palīdzības, lai tiktu izpildīts tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu. Paldies jau iepriekš, gaidīšu atbildi.

A
atbild:
31. jūlijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai Latvijas valsts Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) personā izmaksātu uzturlīdzekļus bērnam, ir nepieciešams:

  • tiesas lēmums;
  • lai uzturlīdzekļu prasījuma iesniedzējs pastāvīgi dzīvo Latvijas Republikā un iesniedzējam šeit ir deklarēta dzīvesvieta.

Tātad ar to vien, ka esat Latvijas Republikas pilsoņi, lai no Latvijas valsts saņemtu uzturlīdzekļus, vien nepietiek.

UGF izpratnē – pastāvīgi dzīvo Latvijā – nozīmē: persona Latvijā uzturas ne mazāk kā sešus mēnešus kalendārā gada laikā. Šaubu gadījumā fonda administrācija lūdz, un personas pienākums ir pierādīt, ka tā pastāvīgi dzīvo Latvijā.

Gadījumā, ja jums deklarētā dzīvesvieta ir kādā citā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, šādiem gadījumiem ES ietvaros darbojas speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regula (EK)Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula).  

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas pārrauga uzturlīdzekļu lietas. Iesakām ar tiesas lēmumu doties uz attiecīgās valsts uzturlīdzekļu pārraudzības iestādi.

Plašāks skaidrojums par uzturlīdzekļu jautājumiem ir pieejams LV portāla tematiskajā apkopojumā: Uzzini vienkopus par tēmu: uzturlīdzekļi jeb alimenti bērnam

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas